O proprietară din SUA a aflat că BMW i4 nu-şi actualizează softul dacă stă parcat pe pantă

7 Februarie 2023, 13:58
Redacţia PiataAuto.md
Aproape toate maşinile electrice noi, dar şi unele non-electrice, funcţionează în regim de actualizări periodice de soft, pe care producătorul le trimite de la distanţă. Asta permite corectarea în timp a unor erori, dar şi îmbunătăţirea unor algoritmi ce ţin de gestionarea maşinii şi a sistemului de propulsie. Totuşi, o proprietară din SUA, pe nume Eliza Clare, a aflat de curând că maşina sa electrică, un BWM i4, nu-şi actualizează softul dacă stă parcată pe pantă. Şi întrucât ea trăieşte într-o regiune de pantă, practic nu-şi poate actualiza maşini niciodată, decât dacă o duce o într-un loc plat, cu înclinaţie minimă faţă de orizont.
Aparent, sună ca ceva incredibil şi care n-ar trebui să aibă vreo legătură cu actualizarea de soft a maşinii, dar jurnaliştii americani au contactat divizia nord-americană a celor de la BMW şi au solicitat acestora să confirme dacă o asemenea eroare poate exista pe maşina lor şi care ar fi motivul. Ei bine, faptul s-a confirmat.
Într-adevăr, cei de la BMW America de Nord au spus că maşina are o mulţime de senzori giroscopici şi de poziţie şi ştie când se află parcată pe pantă. Iar atunci când e parcată în asemenea mod, maşina nu va permite actualizarea din motive de siguranţă, pentru ca nu cumva, în procesul de rescriere a softului, să se elibereze frâna de mână, de exemplu, şi maşina să ruleze involuntar la vale. În cazul unei maşini cu motor cu ardere internă şi cutie de viteze, există o dublă asigurare mecanică. La o maşină electrică, însă, o asemenea blocare mecanică nu există, şi prin urmare, o eroare puţin probabilă de soft, dar totuşi posibilă, ar putea avea efecte nedorite. Iar cei de la BMW, foarte precauţi, au decis să excludă şi această mică posibilitate, şi să permită maşinilor lor electrice să-şi actualizeze softul doar când stau pe teren drept.
0
6,702
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!