Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Programul Rabla Plus 2023 din România: prag de 75.000 euro al maşinilor electrice subvenţionate şi adăugarea camioanelor

1 Februarie 2023 - 09:41
Redacţia PiataAuto.md
Ieri ministrul mediului din România, Tanczos Barna, urmat din colegii săi de la minister şi Administraţia Fondului pentru Mediu, au anunţat detaliile programului de subvenţionare a achiziţiei de maşini electrice Rabla Plus 2023. Principalele noutăţi vizează instituirea pragului de preţ maxim la care maşinile electrice sunt eligibile pentru subvenţionare la 75.000 euro, cu tva inclus, şi adăugarea camioanelor electrice din flotele comerciale în lista vehiculelor ce pot pretinde la subvenţii din partea statului.
Mărimea maximă a eco-bonusului prin care sunt subvenţionate maşinile electrice a rămas neschimbată, la aproximativ 10.000 euro în funcţie de cursul la zi şi continuă a fi, efectiv, cea mai mare subvenţie din Uniunea Europeană, în contextul în care multe state şi-au redus deja subvenţiile pentru maşini electrice sau le-au eliminat în totalitate, odată ce acestea au devenit mai multe la număr şi preţurile de listă s-au apropiat s-au le-au eschivat pe cele cu motoare cu ardere internă. Şi România se aliniază oarecum la aceste politici mai restrictive prin instituirea pragului de 75.000 euro, cu tva inclus, de subvenţionare a maşinilor electrice, punând accent pe susţinerea modelelor accesibile sau cu un preţ raţional, dar nu şi a celor mai scumpe modele din industrie, dar oricum statul român rămâne a fi mai generos cu subvenţionarea vehiculelor electrice faţă de alte ţări din UE.
În pragul de preţ de 75.000 euro cu tva inclus intră mai multe maşini electrice moderne, de la evidenta Dacia Spring, până la modele cu motorizări avansate şi bine echipate de la Hyundai, Kia, Renault, Skoda, VW, şi chiar Audi, BMW, Mercedes-Benz sau Tesla. În cazul Tesla e vorba e vorba de Model 3 şi Model Y, care devin astfel eligibile, dar nu şi Model S sau Model Y. În cazul Mercedes-Benz, sunt eligibile modele precum EQA, EQB, EQC şi chiar EQE în variantă fără dotări, preţul căreia începe de la 74.130 euro. În cazul BMW, sunt eligibile modele precum BMW i4, iX3 şi iX1.
Autorităţile mai anunţă că vor creşte şi subvenţiile pentru casarea maşinilor vechi, cu motoare cu ardere internă, menţionând o valoare de circa 15%, dar informaţii exacte lipsesc deocamdată. De asemenea, s-a mai anunţat că în 2023 vor fi eligibile pentru subvenţionare şi camioanele electrice achiziţionate pentru flotele companiilor. În acest caz ministrul a anunţat doar că programul va fi unul complex, destinat să ajute la eforturile companiilor de a-şi transforma flota într-una fără emisii de carbon, iar detaliile lui vor fi puse la punct în cel mai scurt timp. Anunţul ministrului a fost făcut în cadrul ceremoniei de livrare a primului Mercedes eActros electrică către o companie din România.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter