Un producător de turbine eoliene din Danemarca, în colaborare cu o universitate, a descoperit cum să recicleze turbinele, inclusiv cele vechi şi îngropate

13 Februarie 2023, 15:47
Redacţia PiataAuto.md
Turbinele eoliene, care au fost produse acum 15-20 de ani şi mai mult, reprezintă o problemă de reciclare, pentru că materialele folosite atunci nu au fost concepute cu gândul la o reciclare ulterioară, iar astfel turbinele care ajungeau să iasă din uz şi să fie demontate erau adeseori îngropate în pământ, cu speranţa că în viitor vor apărea soluţii pentru ele. Era unul din aspectele cele mai criticate la turbinele eoliene şi pentru a fi foarte expliciţi, trebuie să amintim că turbinele actuale, care se produc în ultimul deceniu, sunt construite din alte materiale, care garantează o cotă aproape totală de reciclare la finalul vieţii lor. Totuşi, problema turbinelor îngropate există, iar în ultima lună asistăm deja la a doua soluţie importantă, anunţată în această industrie.
Prima a fost anunţată în SUA, acum o lună, şi prevede ciopârţirea elicelor într-un soi de aşchii, ce pot fi folosite în compoziţia asfaltului şi betonului, acel material servind ca o armare suplimentară a lui. Ideea a venit unei echipe de ingineri, angajată de o companie de transport, care efectua adeseori asemenea misiuni de montare şi demontare a turbinelor vechi şi le transporta spre câmpurile unde acestea erau îngropate.
Noua soluţie, despre care vorbim azi, e diferită, dar vizează la fel, atât turbinele vechi ce abia sunt demontate în prezent, cât şi cele care sunt îngropate. Noua soluţie vine de la unul din cei mai mari producători de turbine eoliene din lume, Vestas, originar din Danemarca, în colaborare cu Universitatea Aarhus şi Institutul Tehnologic din Danemarca, asociat acesteia. Aceştia au dezvoltat acum un nou proces chimic, care poate dizolva răşina epoxidică, din care sunt fabricate turbinele vechi, înapoi în compuşii primari care au intrat iniţial în amestec, iar aceştia pot fi astfel separaţi, pentru a fi folosiţi la producţia altor turbine noi, deja cu mixturi mai uşor de reciclat după încă un ciclu de viaţă al noii turbine.
Soluţia anunţată acum de Vestas şi de oamenii de ştiinţă de la universitatea daneză aduce duble beneficii — pe lângă faptul că permite dezgroparea turbinelor vechi îngropate şi curăţarea acelor câmpuri, materialul obţinut din reciclare va înlocui necesitatea altui material nou care ar fi folosit la turbine fabricate acum, iar astfel se diminuează considerabil utilizarea de noi resurse. Asta va duce şi la coborârea costurilor de fabricare, dar şi la un impact considerabil pentru mediu, spun cei de la Vestas, care merg până acolo încât să declare că noua lor tehnologie va schimba considerabil industria turbinelor eoliene şi va impulsiona foarte mult răspândirea mai rapidă acestora. Practic, acestă soluţie rezolvă cea mai mare problemă şi cel mai mare reproş adus turbinelor eoliene, şi rezolvă inclusiv probleme retroactive, din trecut, care s-au acumulat sub pământ sub forma elicelor îngropate.
0
2,153
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!