(VIDEO) Cât timp poate o Tesla Model S Plaid să încălzească habitaclul său pe timp de iarnă, cu energia din baterie, în raport cu o maşină cu combustie

27 Februarie 2023, 11:59
Redacţia PiataAuto.md
Despre faptul că maşinile electrice sunt mai ineficiente pe timp de iarnă, ştim cu toţii, dar această pierdere de eficienţă a devenit mai mică la ultimele modele, mai ales dacă acestea au pompe de căldură pentru încălzirea habitaclului, şi nu o încălzire din cele cu rezistenţe. Şi, de fapt, de multe ori uităm că şi maşinile cu motoare cu ardere internă sunt mai puţin eficiente iarna, pentru că au nevoie de mai mult timp de încălzire sau pentru că şi pe ele înaintarea pe zăpadă, de exemplu, le face să consume mai mult. Iar una din temerile frecvent vociferate este ce s-ar putea întâmpla dacă rămâi blocat pe undeva cu o maşină electrică şi cât timp ea îţi va putea asigura căldura în habitaclu? Ei bine, un youtuber norvegian, specializat în maşini electrice, a luat o Tesla Model S Plaid, cu baterie de 100 kWh, pentru a afla un răspuns la această întrebare, în cazul unei maşini cu baterie mare şi pompă de căldură la bord.
Pentru început, vom spune că maşinile cu motoare diesel sau benzină, consumă de obicei între 0,7 şi 1,2 litri de combustibil pe oră la ralanti. Respectiv, dacă ai un rezervor plin, de 40 litri, sau de 65 litri, poţi face o împărţire simplă să ştii câte ore de funcţionare a motorului şi căldurii poţi obţine. De obicei, valoarea ar fi între 40 de ore şi 100 de ore. Iar unele maşini, în special modelele Mercedes, au sisteme de climatizare care permit folosirea căldurii reziduale a motorului pentru 15-20 minute după ce motorul a fost oprit. Aşa că, teoretic, timpul poate fi lungit, prin oprirea periodică a motorului şi folosirea acelui regim de căldură reziduală.
O maşină electrică cu sistem de încălzire mai simplu, poate avea nevoie de o putere de 3-4 kW doar pentru încălzirea habitaclului, deci într-o oră s-ar consuma 3-4 kWh din energia stocată în baterie. Aici e simplu de calculat, dacă o maşină din cele mai de demult, cum era Nissan Leaf cu baterie de 24 kWh, ar sta pe loc cu încălzirea pornită, bateria s-ar epuiza în circa 8 ore. Dacă vorbim de o maşină mai modernă, cu o baterie de 65-75 kWh, atunci bateria s-ar epuiza în 16-25 de ore. Fireşte, o baterie mai mare şi un sistem mai eficient măresc acest timp şi mai mult. Iar în cazul unei maşini cu pompă de căldură situaţia de schimbă semnificativ în bine.
O pompă de căldură va fi de 3-4 ori mai eficientă în consum la temperaturi normale de iarnă, deci am putea să ne aşteptăm la un putere consumată de 1 kW pentru o maşină electrică dotată cu o pompă. Iar asta ar însemna că o baterie de 75 kWh ar putea ajunge pentru 75 de ore, iar una de 100 kWh — pentru 100 ore! Iar asta e mai mult deja decât o maşină cu motor cu ardere internă. Să vedem ce a arătat experimentul youtuber-ului din Norvegia.
Surprinzător, dar primele ore au arătat că maşina consuma circa 500-600 W pentru încălzire în primele ore. Noaptea, însă, a început a ninge şi maşina a început a încălzi parbrizul, consumul crescând la 1.0 kW. După aproape o zi, media era de 792 W, deci 0,8 kWh consumaţi pe oră din baterie.
Următoarea zi s-a mai încălzit afară, peste 0 grade, şi consumul a scăzut din nou. Dar, seara au venit din nou temperaturile de sub zero şi consumul de noapte era din nou de 1,0-1,1 kW. După 97 de ore de stat pe loc, cu habitaclul pornit, Tesla Model S încă mai avea energie în baterie, deşi mai jos de 20% deja e nevoie de pus maşina într-un soi de regim manual, nu în obişnuitul camp mode. Acel regim mai pornise şi LED-urile din faruri.
Chiar şi aşa, după 4 zile complete de încălzire a habitaclului, maşina încă mai rezista. Abia după 102 ore şi 10 minute maşina a oprit sistemul de încălzire, care menţinea 21 de grade Celsius în habitaclu! Deci, e o cifră comparabilă cu cele mai eficiente motoare cu ardere internă, puse pe maşini cu rezervor mare, dar totodată e chiar o cifră superioară faţă de multe alte maşini cu combustie. Un rezultat curios, cu siguranţă.

Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
8,732
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!