(VIDEO) Cum arată o călătorie cu un taxi condus autonom, care merge pe drumurile publice fără vreun şofer la volan

18 Februarie 2023, 14:09
Redacţia PiataAuto.md
Despre maşinile conduse autonom se vorbeşte foarte mult în ultimii ani, dar deja există şi aplicaţii practice ale acestora, deocamdată experimentale. În SUA există câteva oraşe care au permis operarea maşinilor conduse autonom pentru unele companii, în zone clar delimitate, pentru ca acestea să poată fi perfecţionate. Dar acele maşini nu doar merg singure pe acolo, ci operează deja ca taxiuri autonome, care vin la comandă, te iau şi te duc la destinaţie, fără a avea un şofer la volan, nici măcar ca măsură de asigurare. La început asemenea taxiuri funcţionau doar noapte în ore de trafic minim, dar acum sunt lăsate să opereze şi ziua, în trafic normal pe drumurile publice. Şi sunt disponibile pentru oricine vrea să le încerce.
Un oraş care a permis asemenea taxiuri e Phoenix, din statul Arizona. Acolo operează taxiurile unei companii numită Waymo, iar un youtuber s-a gândit să fie printre primii care le încearcă într-un asemenea regim de condus autonom pe timp de zi.
Taxiul a venit, fiind un Chrysler Pacifica plug-in hibrid. Maşina e dotată cu mai mulţi senzori de jur împrejur, le-a deschis uşa şi ei au putut urca. La bord exista chiar şi un scaun de copil, pentru cei ce şi-ar fi dorit să călătorească autonom cu copii mici.
Maşina a pornit şi le-a oferit o călătorie de aproape 20 minute pe drumuri normale, de toate tipurile. Au fost momente stângace, precum ezitări în mijlocul intersecţiei, sau o frânare bruscă lângă un drum adiacent, care aproape că a generat un accident din partea celui care mergea în spate. Dar au fost şi aspecte lăudabile, precum încetinirea pentru traversarea denivelărilor sau prudenţa la indicatoarele stop sau la schimbarea benzilor.
Per total, maşina a lăsat senzaţia că adeseori accelerează şi frânează prea intens, alternând frecvent frânarea şi accelerarea intensă, într-un regim nu tocmai confortabil pentru pasageri. Dar per total, călătoria a decurs în siguranţă, şi a fost făcută cu succes până la urmă. Şi, întrucât vorbim de o tehnologie nouă, toată experienţa pare şi mai fascinantă.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,892
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!