(VIDEO) Cum arătau camioanele româneşti Roman cu volan pe dreapta, exportate în Marea Britanie

2 Februarie 2023, 20:16
Redacţia PiataAuto.md
În anii 70 şi 80 ai secolului trecut, Marea Britanie a fost mai deschisă decât alte pieţe occidentale în a-şi diversifica importurile de automobile şi camioane, permiţând accesul pe piaţa sa a mai multor mărci din blocul estic. La nivel practic, asemenea importuri nu erau suprataxate şi nu erau puse piedici birocratice prea mari, iar astfel, dacă exista iniţiativă de a importa asemenea vehicule, acest fapt se putea realiza, iar mai departe decidea piaţa prin cerere şi impresii ale consumatorului dacă acea marcă supravieţuia sau nu. În mod similar, şi camioanele româneşti Roman au fost exportate în Marea Britanie.
Există foarte puţine date exacte despre perioada în care aceste camioane au fost exportate din România în Marea Britanie, dar datele care au răzbătut din acei ani până în prezent în mediul online sugerează că primele exporturi au început la sfârşitul anilor ’70 şi au durat până spre sfârşitul anilor ’80.
Informaţiile şi broşurile din arhivă indică asupra faptului că fabrica din Braşov a încheiat un parteneriat cu distribuitorul camioanelor MAN din Marea Britanie de atunci, compania M.A.N. Concessionaires GB Ltd. E curios că această companie distribuitoare a MAN a fost fondată în 1973, acesta fiind şi anul în care camioanele germane MAN au început a fi vândute în Marea Britanie. Şi, din câte se pare, camioanele ROMAN au început a fi vândute la câţiva ani distanţă prin aceeaşi reţea de dealeri britanici ca o alternativă mai accesibilă pentru MAN-urile germane, fiind şi deservite în aceleaşi service-uri.
Fireşte, exportul în Marea Britanie a camioanelor româneşti a însemnat şi adaptarea lor la prezenţa volanului pe partea dreaptă, a ştergătoarelor care operează în sens invers şi a altor câteva detalii.
Britanicii fiind mai deschişi spre producători mai mici şi mai puţin cunoscuţi, dacă aceştia asigurau calitate în producţia lor, au fost deschişi şi spre camioanele româneşti Roman. În fişele tehnice şi în broşuri se punea accent pe designul MAN al cabinei şi pe motoarele diesel licenţiate. Spre exemplu, camionul Roman din clasa de 16 tone era promovat ca având cabină MAN, şi un motor diesel conceput de MAN, cu 212 CP şi 736 Nm, cuplat la o cutie de viteze de origine ZF, cu 6 trepte standard sau 12 trepte opţional.
Mai mult ca atât, camioanele Roman erau adeseori promovate în Marea Britanie ca un produs premium la un preţ raţional, punându-se accent pe fiabilitate şi durabilitate în timp. Se oferea o garanţie de 12 luni sau 50.000 mile parcurse, în limita a ce ofereau şi concurenţii pe atunci. Chiar şi sloganul Roman în Marea Britanie era „Streng you can rely on”, iar dacă ar fi să traducem aici cuvântul strengh avea sens şi de putere a motorului pe care te puteai baza, şi de durabilitate în timp.
Roman vindea atât camioane cu benă pe şasiu fix, cât şi din cele de tip cap tractor, inclusiv cele din clasa de 32 de tone, foarte populară în Marea Britanie pe atunci. Din nou, şi aici motorul de 10,34 litri şi 212 CP era cel pe care se punea accent.
Pe parcursul a mai mult de un deceniu, camioanele Roman au devenit răspândite în Marea Britanie. Numărul lor nu a fost niciodată foarte mare ca vânzări totale, dar a fost suficient cât să conteze şi să fie văzute pe străzi muncind. Cap tractor, platformă, camioane cu benă fixă sau basculante, cu 2 punţi sau cu 3 punţi — de toate au existat.
Şi partea frumoasă e că reputaţia lor a fost una bună în Marea Britanie, fortificată de exploatarea lor în timp. Vânzările Roman s-au diminuat şi au dispărut când însăşi fabrica din România a intrat într declin şi când relaţii cu cei de la MAN nu au mai fost atât de strânse încât o asemenea metodă de export prin reţeaua MAN să poată fi susţinută mai departe.
Vezi mai jos şi un video care însumează mai multe imagini statice cu aceste camioane româneşti ROMAN cu volan pe dreapta din Mara Britanie.
0
10,763
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!