(VIDEO) Cum e să călătoreşti în zilele noastre cu două motociclete clasice japoneze, din 1969 şi 1975, prin cel mai pustiu stat din SUA

10 Februarie 2023, 14:11
Redacţia PiataAuto.md
Motocicletele clasice japoneze, din anii 60 şi 70, pot fi mai puţin cunoscute multora dintre noi din simplu fapt că nu au prea fost prezente prin părţile noastre atunci când au fost produse, iar ulterior, când au putut fi prezente, nimeni nu s-a prea obosit să le caute şi să le importe. Dar adevărul e că motocicletele japoneze din acea perioadă au fost printre cele mai influente modele pentru lumea vehiculelor cu două roţi. Adeseori acestea aduceau inovaţii importante, preluate de alţi producători ulterior, sau ridicau de fiecare dată standardul a ceea ce trebuia să însemne durabilitate pentru o motocicletă.
Anume datorită unor asemenea modele din această perioadă a devenit tot mai popular conceptul călătoriilor de foarte lungă distanţă cu motocicletele, uneori chiar şi pe întregi continente sau în jurul lumii şi devenise o normalitate ca acestea să poată rezista, doar cu mici reparaţii. Apoi şi unii producători europeni, în special BMW, au contrapus şi ei modele geniale şi la fel de durabile, iar asta a adus o durabilitate generală mai mare printre motociclete.
Ei bine, doi motociclişti autori ai unui canal de YouTube, au luat de curând două motociclete japoneze clasice şi au parcurs cu ele cel mai pustiu stat din SUA — Wyoming. E un stat în care peste 90% din drumuri încă sunt acoperite cu prundiş sau pământ, fiind nepavate. Există autostrăzi centrale, fireşte, dar populaţia fiind atât de rarefiată, multe drumuri secundare au rămas lipsite de asfalt. Şi tocmai asta le-a oferit celor doi contextul perfect de a pune la treabă două motociclete japoneze, legendare pentru durabilitatea lor cândva. Mai mult ca atât, ei şi-au propus să nu calce deloc pe asfalt cu motocicletele lor cât vor parcurge statul de la un capăt la altul.
Una din ele e o Honda XL350 din 1975, cu motor de 4 tipi, iar cealaltă e o Yamaha DT-1 din 1969, cu motor în doi timpi. Motocicletele fiind destul de vârstnice, n-au lipsit şi probleme pe parcurs. Dar şi asta face parte din aventură.
Mai problematice au fost drumurile cu zăpadă şi noroi prin care aceştia au trebuit să înainteze la un moment dat. Noroiul depus pe motorul răcit cu aer al lui Yamaha l-a făcut să se supraîncălzească.
La scurt timp s-a oprit şi Honda, din motive aparent neclare.
Iar aici au venit adevăratele probleme, când a venit şi întunericul şi ninsoarea, care i-a prins cu motocicletele blocate şi defecte.
A doua zi, motocicletele acoperite cu zăpadă au fost găsite intacte şi s-a încercat din nou repararea lor, însă fără succes. Au fost încărcate în bena pick-up-ului ce însoţea echipa şi au mers la parcarea hotelului, pentru a le spăla şi a încerca să le repare.
Şi au reuşit! Era doar nămol îmbâcsit peste tot, nu şi vreo componentă mecanică ruptă. Aşa că motocicletele au revenit la aventura lor. Cu foarte mult noroi, din nou.
Dar aventura a reuşit în cele din urmă, şi a fost plină de suspans, epică, imprevizibilă, aşa cum se presupuneau cândva, demult, că ar fi călătoriile spre necunoscut cu motocicleta!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
1,243
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!