(VIDEO) Cum îşi promovau modelele Aro fabricate în Cehia capacităţile de înaintare acum 20 de ani

12 Februarie 2023, 10:01
Redacţia PiataAuto.md
Pe lângă România, care a fost patria mărcii Aro şi unde modelele Aro s-au bucurat de cea mai mare apreciere, au existat şi alte ţări unde maşinile româneşti şi-au câştigat o dragoste specială din partea publicului. Cehia a fost una din aceste ţări, care a îndrăgit atât de mult Aro, încât a ajuns să insiste pe lângă uzina din Câmpulung-Muscel să le permită măcar producţia locală, în Cehia, a modelelor Aro, dacă uzina nu mai putea face faţă solicitărilor.
Istoria cu prezenţa Aro în Cehia are multe variaţii şi speculaţii în mediul online, dar noi am verificat-o încă acum un an, pentru un articol dedicat acelei istorii, când i-am găsit direct pe cehii de la aceeaşi companie care importat şi apoi produs modele Aro, companie numită Auto Max Czech. Aceştia ne povestiseră că importaseră modele Aro multă vreme, iar acestea erau deosebit de populare şi îndrăgite de publicul din Cehoslovacia, apoi Cehia. În ultimii ani în care fabrica Aro a mai funcţionat convulsiv, cehii continuau să ceară mai multe maşini, dar uzina nu mai era capabilă să le producă.
Când fabrica s-a oprit din asamblare, în 2003, cehii au insistat să li se permită măcar să asambleze ei maşinile Aro, pe baza pieselor pe care le poate oferi fabrica din Câmpulung-Muscel. Pe atunci se credea că va fi o soluţie temporară şi că fabrica Aro din România ar urma să depăşească greutăţile şi să revină, or, cerere exista. Atunci când au obţinut permisiunea, cehii au cumpărat din România toate componentele posibile, fie că erau piese din depozite, fie că erau subansamble pornite să fie fabricate şi neterminate. În Cehia acele piese au fost asamblate în modele Aro, care aveau numele AMC Aro, AMC venind de la Auto Max Czech. Cehii ne-au spus la telefon că au trebuit să mai găsească unele componente la alţi furnizori, întrucât fabrica din România nu le-a putut vinde toată gama de piese necesare. Iar producţia Aro în Cehia a durat 3 ani, din 2003 până în 2006, după care piesele esenţiale s-au terminat. Şi întrucât fabrica din România nu şi-a mai revenit, continuarea producţiei în Cehia ar fi însemnat doar reproiectare şi găsirea tuturor componentelor de la alţi furnizori, doar cu efortul cehilor, lucru care nu a mai fost făcut.
Atunci când am vorbi cu cehii, aceştia şi-au amintit cu mâhnire de momentul când în 2006 au trebuit să oprească producţia AMC Aro. „Cerere pentru ele existau, modelele erau îndrăgite. Am încercat toate căile posibile şi raţionale, dar nu am putut să obţinem ceea ce ne-am fi dorit, continuarea producţiei”, ne-au spus atunci cei de la Auto Max Czech, companie existentă şi azi şi specializată în importul unor maşini mai exotice. Şi mai curios e că în depozitele AMC mai există şi azi piese de schimb din cele care au fost cumpărate în 2003 de la Câmpulung-Muscel, iar cei de la AMC ne-au confirmat că proprietarii din prezent de AMC Aro vin periodic la ei să cumpere piese sau să facă anumite lucrări la maşinile lor, iar asta se întâmplă deja în zilele noastre. Şi ei mai au schiţe tehnice constructive şi mecanici ce pricep în Aro.
Video-ul de mai jos, e filmat în 2004, perioada în care AMC Aro avea aproape un an de când se fabrica în Cehia. Iar cei de la AMC au organizat atunci un soi de eveniment de promovare pentru aceste modele, punând în acţiune mai multe modele şi invitând şi unii proprietari, pentru a demonstra tuturor pasionaţilor cât sunt de capabile modele româneşti, asamblate deja în Cehia. Fireşte, ştim cu toţii că aceste modele înaintează bine. Dar e cumva uluitor să vedem cât de mult au ţinut la marca şi modelele Aro oamenii din altă ţară, care voiau să le cumpere şi voiau să le importe, implorând uzina din România să le producă în continuare, iar uzina a fost lăsată pradă devalizărilor şi eşecului. Din toate maşinile şi vehiculele, pe care le-a fabricat România, Aro ar fi avut azi cea mai mare şansă la un nume legendar în lumea auto, de offroader clasic, dar durabil şi capabil, pentru care există constant cerere de zeci de mii de maşini anual.
Vezi în video-ul de mai jos cum arăta acel eveniment AMC Aro din 2004 şi ce capacităţi demonstrau acele maşini pe atunci.
0
7,899
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!