(VIDEO) Cum se conduc câteva din puţinele maşinile sport accesibile, care mai există în zilele noastre

14 Februarie 2023, 13:35
Redacţia PiataAuto.md
Lumea auto din zilele noastre are o mulţime de maşini performante, care pot să te lipsească de scaun în acceleraţiile lor. Ba chiar atât de multe maşini au devenit performante, încât o Kia EV6 GT poate accelera ca un Ferrari. Dar avem tot mai puţine maşini sport accesibile, care să fie mai compacte şi mai simple, create pentru a putea fi cumpărate de un public mult mai larg, create pentru a nu fi elitiste.
Şi vorbim aici de maşinile alea simple în esenţă, dar care te invitau în lumea performanţei. Hatchback-uri compacte, decapotabile mici şi uşoare, lista poate continua, iar cândva aproape orice marcă avea cel puţin 1-2 asemenea modele. Peugeot, de exemplu, nu mai face GTI-uri de mult. OPC-urile celor de la Opel au rămas istorie. Honda mai are Civic Type-R, dar maşina are un preţ exorbitant, plecând şi din zona de sub 30 mii euro, şi din cea de sub 40. Renault nu mai are RS-uri noi, iar ultimul Megane R.S. spune adio cu ultimele exemplare. VW mai are Golf GTI, dar şi acolo preţul e mai mare şi maşina e eclipsară deja de Golf R, iar Polo a dispărut pe neobservate. Modelele sport accesibile ale celor de la Ford devin deja istorie. Lista poate continua şi azi mai există destul de puţine maşini sport la un preţ relativ decent, care să nu aducă neapărat 300-400 CP sau mai mult, dar să fie savuroase cu mai puţină putere şi mai puţină greutate.
Cei de la Top Gear au vrut să scoată într-un soi de călătorie de onorare a modelelor care au mai rămas asemenea maşini sport accesibile. Au fost patru modele la număr — Toyota GR86, Hyundai i20N, Mazda MX-5 şi Caterham 170R.
Şi, din fericire, aceste maşini mai păstrează tradiţia de a oferi emoţie şi fior în condus prin inginerie simplă, dar bine calculată şi gândită.
Vezi în video-ul de mai jos cum se conduc şi cum se simt aceste maşini, de la drumuri publice la circuite, dar şi unele aspecte practice, care contează, precum consum sau alte lucruri importante pentru exploatarea de zi cu zi. Or, ca să facă experienţa şi mai interesantă, cei de la Top Gear au limitat şi bugetul pentru benzină şi toate celelalte cheltuieli de călătorie, la 300 lire pentru fiecare, timp de 3 zile.
Sunt diferite, de la tracţiune de la tipul caroserie, dar sunt printre ultimele asemenea maşini care au mai rămas în producţie.
0
1,596
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!