(VIDEO) Cum sunt pregătite, încălzite şi pornite maşinile în Yakutia, regiunea în care -50 grade Celsius e o temperatură uzuală de iarnă

4 Februarie 2023, 17:57
Redacţia PiataAuto.md
Atunci când -50 grade Celsius înseamnă o temperatură normală continuă de iarnă, multe lucruri din viaţa cotidiană nu mai funcţionează la fel. Iar asta se referă şi la maşini, pentru că la asemenea temperaturi îngheaţă tot, de la amortizoare până la anvelope, de la unii carburanţi până la însăşi uleiul de motor, care devine vâscos până la o sare aproape solidă. Iar bateria de sub capotă, dacă stă noaptea în asemenea temperaturi, pur şi simplu nu mai poate asigura dimineaţa energia pentru a porni motorul.
Sigur, cea mai bună soluţie ar fi să poţi parca maşina într-un garaj încălzit, unde temperatura ar fi măcar puţin sub 0 grade. Cei care nu au un asemenea garaj recurg uneori la menţinerea motorului pornit în continuu, toată noaptea, dar asta înseamnă un consum destul de mare de carburant. Sunt şi oameni care îşi parchează maşinile oprite afară, le scot bateria, iar apoi, când vor să le pornească din nou, trebuie să urmeze un întreg ritual de pregătire şi încălzire înainte de a învârti cheia în contact.
Asta înseamnă şi învelirea maşinilor cu o pătură care să acopere partea inferioară şi folosirea unei aeroterme sau a unul încălzitor cu gaz, care să încălzească întâi spaţiul dedesubtul maşinii şi compartimentul motor, şi abia după câteva ore maşina poate fi pornită.
Iar pe lângă asta, mai ale dacă e vorba de vreun UAZ-469, model care e printre cele mai populare din regiune, apar probleme cu îngheţarea constantă a geamurilor în timpul condusului şi frigul din interior.
Aşa că şi pentru aceste probleme localnicii din Yakutia au găsit soluţii, precum lipirea temporară a încă unui parbriz, care ajută la evitarea îngheţării, sau izolarea suplimentare a părţii inferioare a maşinii, care protejează de frig. E clar, în cea mai friguroasă regiune a planetei, e nevoie de soluţii neobişnuite.
O vloggeriţă din Yakutia, pe nume Kiun, care filmează video-uri în engleză şi trăieşte în asemenea temperaturi, a publicat recent un video în care arată experienţa din comunitatea sa cu pregătirea şi pornirea maşinilor iarna, la -50 grade. Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
27,757
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!