(VIDEO) Germanii spun de ce Mercedes-urile clasice erau indestructibile, iar cele moderne nu mai sunt la fel

25 Februarie 2023, 16:49
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori auzim spunându-se că Mercedes-urile clasice, de cândva, erau create pentru a fi indestructibile, prin overengineering, iar cele noi ar fi mult mai firave şi n-ar avea aceeaşi fiabilitate. Dar la fel de des există şi comentarii drept replică, prin care se spune că cei care cred asta ar avea doar o percepţie greşită, sau că pur şi simplu s-ar autoconsola, din motiv că oricum nu şi-a permite achiziţia unui Mercedes nou. Ei bine, cei de la Deutsche Welle au mers la mai mulţi oameni-cheie din Germania, printre care şi la fostul şef de design şi inginerie Mercedes, Peter Pfeiffer, dar şi un expert FIVA, pentru a-i întreba pe ei cât de mult adevăr există în această percepţie şi cât de mult mit.
Surprinzător, dar nimeni dintre oamenii avizaţi, care fie au muncit la crearea ingineriei modelelor Mercedes, fie le repară şi expertizează, fie sunt cu adevărat profund cunoscători ai lor, nu a spus că mitul nu ar fi adevărat. Ba dimpotrivă, au confirmat cu argumente şi informaţii curioase, cunoscute de ei, din culisele ingineriei, de ce am ajuns să avem modele contemporane mai stricăcioase decât cele clasice. Şi nu e vorba doar de complexitate şi electronică.
Peter Pfeiffer, omul sub egida căruia a fost creat renumitul Mercedes W124, spune că filosofia modelului a fost puritate în design şi inginerie, dar acea puritate trebuia să fie gândită şi concepută la perfecţiune. Inginerii erau onoraţi să lucreze pentru un producător care voia să scoată cele mai bune maşini din lume pe piaţă.
Mario Theissen, vice preşedinte al organizaţiei internaţionale FIVA, e omul care vede mii de automobile clasice anual, certificându-le, analizând-le sau urmărind restaurările lor. Şi acesta spune că pe atunci, cu adevărat designerii şi inginerii erau cei care dictau cu adevărat planificarea unui produs, şi nu cei de la marketing. Era vorba şi de ingineri de dezvoltare, şi de cei care ştiau cum va putea fi pus totul în producţia la scară largă, dar şi cei care gândeau la eventualele mentenanţe şi reparaţii în timp. Ideea era că un produs cu adevărat bun va fi popular, iar marketing-ul trebuia să se includă doar la final, la lansare, pentru a face cunoscut lumii cât de bun e acel produs creat de ingineri, şi nu invers, când vine marketing-ul peste ingineri la etapa dezvoltării, spunându-le că oamenii vor cameră selfie în maşină şi trei ecrane şi TikTok pe E-Class, cum a anunţat acum câteva zile Mercedes despre viitorul E-Class W214.
Iar Burkhard Steins, deţinătorul unui dealer de maşini clasice, pe care atelierul le mai şi repară sau restaurează uneori, a ridicat ridicat un coupe W124, numit şi C124, pe elevatorul din atelierul său, pentru a demonstra mecanic, de ce aceste maşini erau indestructibile. Fiecare braţ, fiecare bucşă, fiecare elemente, e mai mare, mai gros şi mai durabil decât ar necesita să fie pentru a rezista, şi anume asta înseamnă overengineering, când din start, de la etapa de proiectare, se pun marje imense de rezervă în acea piesă, pentru ca ea să reziste solicitărilor extreme din viaţă.
Şi aceşti oameni din reportaj vorbesc despre perioada de declin care a început după W124, când Mercedes a înţeles că nu poate câştiga suficient de mulţi bani ca şi concurenţii săi, şi s-a concentrat pe profituri, tăind costuri la dezvoltare şi presând furnizorii să dea piese mai ieftine pentru tot ce se putea. Şi adevărul e că, aproape fiecare nouă generaţie vine cu noi valuri de presiune pe furnizori, ca noul braţ să fie mai ieftin, noua planşă de bord, noile butoane, noi amortizoare, noile termostate, şi lista poate continua cu aproape orice piesă. Computerele actuale permit inginerilor să calculeze foarte precis durata de viaţă a unei piese, dacă va fi ea de 100.000 km sau de 150.000 km. Astfel, adeseori se decide durata de viaţă necesară pentru un termen considerat rezonabil azi, fără a se implanta acele rezerve triple de cândva. Şi, aşa cum spune Burkhard Steins în reportajul de mai jos, maşinile produse azi vor ajunge la epuizare tehnică totală în circa 15 ani, maximum 20, pe când Mercedesurile clasice pot fi conduse, practic, la infinit, fiind nemuritoare.
Vezi acest reportaj curios mai jos.
0
73,017
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!