(VIDEO) Iahtul de 500 de milioane de dolari al lui Jeff Bezos a ieşit pentru prima dată în mare şi e aproape gata de livrare

18 Februarie 2023, 16:54
Redacţia PiataAuto.md
Jeff Bezos, fondatorul Amazon, îşi aşteaptă de câţiva ani construcţia şi livrarea iahtului său, care avea numele de cod Y721 în perioada construcţiei şi a care a fost botezat Koru acum. Compania olandeză care-l construieşte, Oceanco, l-a scos de curând pentru prima dată în largul mării, pentru teste avansate înainte de livrare. În momentul în care va fi livrat, Koru va deveni cel mai mare iaht din lume, propulsat în principal de vânt şi vele.
Iahtul Koru măsoară 127 metri lungime, iar în lume există un iaht mai mare, de 142 metri, dar acolo propulsia cu vânt e una cu rol auxiliar. Iahtul lui Jeff Bezos, însă, e conceput pentru a face uz maxim de vânt şi vele, amintind de corăbiile clasice. Fireşte, există şi motoare cu combustie la bord, dar ele vor fi folosite fie pentru manevrarea în port, fie ca soluţii de rezervă pentru situaţii de lipsă totală de vânt sau eventuale defecţiuni.
Koru are 3 catarge mari, pe care vor fi fixate pânzele. Folosirea pânzelor şi a vântului ca forţă principală de propulsie va reduce substanţial costurile de exploatare, nefiind nevoie de arderea combustibilului în cantităţi uriaşe, mai ales dacă ieşirile pe mare se fac într-o manieră lejeră, negrăbită. De asemenea, iahtul va genera emisii CO2 mult mai mici datorită aceluiaşi fapt.
Chiar dacă arată ca o corabie de demult din profil, iahtul e unul super luxos în tot ceea ce oferă la bord. Detaliile exacte şi imaginile de la bordul lui sunt deocamdată secrete, nefiind publicate, dar deja se pot întrezări facilităţi de vârf la bord, precum o piscină mare pe puntea din partea pupei.
De asemenea, din imaginile de pe mare nu se percepe dimensiunea sa uriaşă, iahtul părând să aibă o siluetă suplă, ceea ce-l face să pară compact. Dar o imagine din momentul construcţiei şi mişcării carenei pe serie de remorci mobile ilustrează elocvent scara uriaşă a acestui iaht.
Carena iahtului a fost construită la şantierul naval Oceanco din Alblasserdam, după care a fost transportată pe calea râurilor la alt şantier din Rotterdam, fără catarge, pentru că altfel n-ar fi încăput sub podurile de acolo. Cei de la Oceanco au solicitat autorităţilor oraşului să dezasambleze temporar un pod istoric, pentru a permite trecerea iahtului, dar autorităţile au refuzat, prin urmare etapa finală a construcţiei iahtului a trebuit făcută la un alt şantier.
Acum, iahtul este definitivat şi a ieşit cu catargele montate în Marea Nordului, fără vele, folosindu-şi motoarele pentru teste de propulsie şi manevrare. Asemenea teste se fac de obicei la etapa finală înainte de livrare, iar termenul anunţat anterior pentru acest iaht era de februarie 2023, prin urmare, am putea să ne aşteptăm ca-n următoarele zile iahtul să-i fie livrat lui Jeff Bezos.
Fondatorul Amazon s-a pensionat de mai bine de un an şi declarase că vrea să-şi savureze viaţa într-un ritm mai lejer. Acum, odată ce-i va fi livrat iahtul Koru, probabil acesta va cutreiera lumea la bordul lui.
Vezi mai jos un video filmat la ieşirea recentă de teste a iahtului în Marea Nordului.
0
20,617
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!