(VIDEO) Maşină a MAI, fără sistem ABS, la un pas de a accidenta trei pietoni e o zebră, după ce o ambulanţă a oprit să le cedeze trecerea în Chişinău

4 Februarie 2023, 09:56
Redacţia PiataAuto.md
O situaţie periculoasă, care putea sfârşi tragic, a fost surprinsă ieri pe o stradă din Chişinău, la o trecere de pietoni, de camera de bord a unei ambulanţe. Ambulanţa mergea fără girofar inclus şi a oprit regulamentar la trecerea de pietoni, pentru a-i lăsa să traverseze pe cei trei pietoni care intenţionau să o facă. O maşină a Ministerului Afacerilor Interne, însă, nu a încetinit la trecere, deşi ambulanţa era deja oprită şi a continuat să meargă cu viteză obişnuită pe banda de alături. Abia când a văzut pietonii în faţa sa, şoferul din maşina MAI a frânat brusc şi a încercat să evite un impact.
Din fericire, pietonii au fost cei care au reacţionat cel mai bine şi s-au retras din faţa maşinii, or, exact în locul în care se afla unul din ei, a urmat peste o secundă şi traiectoria maşini, care a oprit abia după zebră. În această situaţie, fireşte, responsabil e şoferul de la volanul maşinii MAI, dar mai există aici o nuanţă care nu va fi observată la prima vedere.
Chevrolet-ul Aveo al MAI nu are un sistem ABS funcţional, din cât se poate vedea în video. Roţile maşinii s-au blocat complet, cu volanul întors spre stânga, semn că şoferul a avut reacţia de a vira spre stânga pentru a ocoli pietonii, însă, cu roţile blocate, maşina a continuat să alunece înainte pe mâzga de pe asfalt. Or, exact asta e rolul sistemului ABS, să evite blocarea roţilor, astfel încât frânarea să aibă loc pe distanţă mai scurtă şi să permită efectuarea manevrelor de ocolire în timpul frânării. Am analizat fiecare cadru cu maşina care se apropie de trecere, iar roţile acesteia stau nemişcate, blocate în exact aceeaşi poziţie. La o asemenea viteză, senzorii ABS şi sistemul ar fi trebuit să reacţioneze corect şi să evite blocarea roţilor. Deci, cel mai probabil e vorba de un sistem ABS nefuncţional în acest caz, iar asta spune mult despre starea tehnică şi mentenanţa unor maşini ale MAI, din păcate.
În ultima clipă, şoferul a eliberat el pedala de frână, şi astfel maşina şi-a recăpătat aderenţa. Din păcate, nici reacţia şoferului nu a fost tocmai exemplară, acesta ieşind din maşină şi spunându-le ceva ce nu poate fi auzit pietonilor. Până şi medicul de pe ambulanţă spune în video: „păi a văzut că ambulanţa a oprit să cedeze trecerea, ce mai vrea”.
Vezi totul în video-ul de mai jos.

Sursa video: Facebook / grupul GBM.Online
0
2,085
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!