Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Nissan a dezvăluit un roadster conceptual, care arată că şi maşinile electrice pot fi desenate cu inspiraţie şi pasiune

2 Februarie 2023 - 11:51
Redacţia PiataAuto.md
Când vorbim de prototipuri de maşini electrice, de cele mai multe ori vedem nişte maşini cu tehnologie interesantă, poate şi cu un design curios, iar tendinţa ultimilor ani la concepte electrice e să îmbine mai multe segmente într-o maşină — şi SUV şi fastback şi chiar pick-up dacă se poate, sau şi break, şi sedan, şi coupe. Nissan, însă, a dezvăluit un roadster conceptual creat doar pentru singurul scop de a fi o maşină sport, care să arate că şi maşinile electrice pot fi desenate cu inspiraţie şi pasiune.
Noua creaţie poartă numele de Max-Out şi vine cu forme şi soluţii de design cu adevărat originale, create parcă de o casă de design din Italia, de tipul Giugiaro sau Bertone, au de marele Gandini. Poate suna ca o laudă prea mare adresată unui concept electric din zilele noastre, dar maşina asta niponă înglobează în ea un număr comparabil de soluţii inovative şi îndrăzneţe, care, dacă ar fi puse în producţie, ar transforma-o instantaneu într-o legendă, la fel cum s-a întâmplat cu Nissan GT-R, sau cum au fost maşinile italieneşti de cândva.
Foto: Maserati Bora, desenat cândva de Giugiaro

În primul rând, partea frontală a maşinii e foarte plată şi lată, şi creşte doar cu minimul necesar pentru roţi şi către linia parbrizului. Cândva designerii italieni au recurs la amplasarea mediană a motorului, în spatele habitaclului, tocmai pentru a desena asemenea linii coborâte ale capotelor şi părţilor frontale, şi toate acele maşini sunt legende azi.
Odată nu renunţarea la motoarele cu ardere internă şi odată ce electromotoarele sunt mai mici şi mai apropiate de punţi, designerii Nissan au folosit acest avantaj pentru a desena o formă similară a părţii frontale, accentuând-o frumos cu conturul rectangular. Sunt curioase şi farurile, formate efectiv din conglomerări de fâşii LED, iar asemenea tehnologie ar putea cu siguranţă ajunge în producţie.
Parbrizul unitar al maşinii e şi el veni parcă din anii 70-80, conferindu-i un stil foarte interesant de design. Sigur, ar fi o provocare să se pună în producţie un asemenea parbriz la nivel de siguranţă, dar, dacă se asigură bare retractabile de protecţie a pasagerilor la un impact, ar fi posibil.
În fine, şi posteriorul are o formă curioasă, de pare plană superioară şi în urcare pe partea inferioară. Pe lângă faptul că e stilat, ar putea avantaje aerodinamice.
Iar roţile cu alte accentuări LED-uri întregesc acest tablou şi pe partea laterală. Privit de aici, roadster-ul electric pare să aibă proporţii corecte şi plăcute ochiului.
Iar toate astea vor da cu siguranţă speranţe fanilor maşinilor japoneze că pasiunea şi designul inspirat poate rămâne valabil şi într-o epocă a maşinilor electrice. Mai mult ca atât, se pare că forma mai compactă a unor componente de motricitate poate da chiar avantaje unor designeri care ştiu să facă uz de ele. Prin urmare, am fi cu toţii încântaţi, probabil, să vedem în producţia de serie un asemenea roadster electric, cu cât mai mult din designul conceptului păstrat pe versiunea de serie. Despre parametrii tehnici ai acestui prototip nu se spun prea multe, decât că e electric, dar rolul lui e mai mult de design, iar la o etapă de producţie de serie Nissan are cu siguranţă experienţa necesară pentru maşini electrice, pentru a-i asigura un sistem corespunzător.
Vezi mai jos şi un scurt video publicat de Nissan cu acest prototip.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter