(VIDEO) O echipă de ingineri din SUA a dezvoltat un nou avion supersonic civil, Overture, dar şi un nou motor cu reacţie pentru acesta

22 Februarie 2023, 18:19
Ilie Toma
O echipă de ingineri din SUA, coagulată într-o companie pe nume Boom, vrea să readucă în actualitate avioanele supersonice civile, cărora omenirea le-a spus adio odată cu pensionarea renumitelor Concorde. Cei de la Boom muncesc de câţiva ani buni la un nou model civil de avion cu reacţie, ba chiar au proiectat şi un nou motor propriu pentru acesta, iar acum, în 2023, au pus şi temelia viitoarei fabrici unde vor produce motorul, numit Simphony, şi avionul, numit Overture.
Ideea ca o echipă mică de ingineri să dezvolte un avion cu reacţie, având şi un motor propriu, nou, sună aproape ca o utopie, or, întotdeauna în istorie avioanele cu reacţie au fost dezvoltate la nivel de ţară, cu bugete de multe miliarde, şi adeseori asemenea programe n-au reuşit să fie duse până la capăt, în principal din cauza lipsei unor acorduri de a cumpăra motoarele de undeva. Spre exemplu, o asemenea soartă de eşec au avut programele de avioane supersonice militare ale României, cu IAR-95, şi Iugoslaviei, cu Novi Avion. Aici, însă, nu vorbim de un avion militar, ci de unul civil, mult mai mare şi mult mai sensibil la preţul final, deci toată ideea trebuie să fie mult mai viabilă în materie de termeni, cost de achiziţie şi cost final de exploatare.
Foto: Avionul supersonic civil Concorde de cândva

Cei de Boom însă, spun că aviaţia a evoluat enorm de mult din timpurile lui Concorde, care a fost dezvoltat cândva de Franţa şi Marea Britanie, iar acum avem avansuri uriaşe în tehnologia materialelor, în cea a motoarelor mai eficiente şi a aerodinamicii inteligente. Prin urmare, făcând uz de aceste avansuri tehnologice, inginerii sunt convinşi că ar avionul lor va fi mai ieftin în achiziţie şi operare în comparaţie cu costurile prohibitive ale lui Concorde de cândva.
Cei de la Boom au început prin a dezvolta un prototip de avion supersonic la scară mică, numit XB-1, pe care l-au prezentat în octombrie 2020. Acel avion era echipat cu 3 motoare cu reacţie de General Electric, iar rolul lui a fost să demonstreze viabilitatea conceptului şi materialelor. Adevăratul avion de serie va fi Overture. Iniţial a fost dezvăluit designul acestuia, apoi şi ingineria.
Partea cea mai impresionantă e că cei de la Boom au dezvoltat în mod independent un motor nou cu reacţie pentru acest avion, pe care l-au numit Symphony. La conceperea lui au participat ingineri care au lucrat cândva la avioane supersonice renumite, precum F-22 şi F-35, dar motorul rezultat e unul propriu, cu o tehnologie care valorează deja miliarde, deşi Boom spune că până acum a consumat investiţii sub 300 milioane de dolari în toată activitatea sa.
Noul motor a fost proiectat să poată funcţiona pe SAF, care e un combustibil aviatic sintetic, similar cu benzina sintetică, creat în laborator, pe baza capturării carbonului, folosind electricitate generată eolian. Astfel, acest combustibil, odată ars, emite în atmosferă acelaşi CO2 care a fost capturat la producţia lui, iar combustibilul este efectiv folosit ca o baterie în formă lichidă. Şi în pofida costurilor mai ridicate pentru producţia acestui combustibil, operarea viitorului avion ar trebui să fie cu 10% mai accesibilă decât preţurile plătite în perioada lui Concorde.
Noul motor generează o forţă de 35.000 lbs sau 155,7 kN. Iar Overture va avea 4 asemenea motoare, montate pe el. Viteza de croazieră va fi de 1,7 Mach, adică 1,7 ori viteza sunetului, sau circa 2.082 km/h. În mod curios, cei de la Boom spun că deasupra oceanelor avionul va putea prinde viteză dublă, ceea ce va scurta şi mai mult timpii de călătorie!
Autonomia de zbor e anunţată la 7.867 km, ceea ce va permite călătorii intercontinentale, iar cele mai lungi ar putea fi făcute cu realimentare. E impresionantă şi altitudinea la care va zbura Overture — 60.000 picioare, sau 18.300 metri altitudine! Deci, e o altitudine cu peste 50% mai mare decât avioanele obişnuite, dar aici e important să spunem că şi Concorde zbura la exact aceeaşi altitudine. Concorde avea o viteză un pic mai mare de croazieră, de 2,02 Mach, sau 2.140 km/h, dar Overture va fi mai eficient la viteză comparabilă, iar în materie de timp va putea fi mai rapid prin viteză mai mare deasupra oceanelor.
Şi, cel mai important, tot ceea ce vorbim aici nu e doar o intenţie, ci o tehnologie deja dezvoltată şi testată, care se mişcă spre producţia de serie. Acum, în 2023, a început construcţia uzinei din Carolina de Nord, SUA, unde vor fi fabricate aceste motoare şi avioane supersonice. Primele motoare vor fi produse în 2026, primele avioane Overture — în 2027, tot atunci urmând să aibă loc zborurile de certificări. Iar în 2029 vor fi transportaţi primii pasageri pe rute regulate. Şi nici măcar aici nu există îndoială — deja 3 companii aeriene din SUA au semnat contracte prin care au confirmat că voi cumpăra avioane Overture, care pot transporta 65-80 pasageri la bord, în funcţie de configuraţie. Mai mult ca atât, chiar şi Casa Albă şi-a confirmat interesul pentru un eventual Air Force One supersonic, destinat preşedintelui!
Deci, există deja cerere asigurată, există tehnologia dezvoltată de aceşti ingineri şi deja a demarat şi producţia fabricii. Aşa că vom asista cu toţii în următorii ani la revenirea avioanelor supersonice civile!
Vezi mai jos şi un scurt video cu avionul Overture şi altul cu motorul Symphony.
0
15,422
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!