Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Poliţia anunţă că s-a autosesizat în situaţia manevrelor de pe Albişoara, dar îi va da doar o amendă simbolică şoferului vizat

8 Februarie 2023 - 10:18
Redacţia PiataAuto.md
Acum două zile, publicam un articol cu un video, în care era surprinsă o situaţie din dimineaţa aceleiaşi zile pe strada Albişoara din Chişinău, unde un şofer nerăbdător se arătase iritat că alt şofer a oprit regulamentar la semaforul roşu cu săgeată adiţională verde, pentru a ceda trecerea pietonilor, iar după ce a demarat mai departe, şoferul nerăbdător îl ocolise şi oprise în faţa celuilalt, blocându-l şi fentându-l. Aparent, era clar o manieră de condus agresiv. Ei bine, poliţia ne-a anunţat că s-a autosesizat pe baza acelui material şi urmează să-l identifice şi să-l pedepsească pe şofer. Dar am vrut să aflăm care va fi pedeapsa, pentru ce încălcări, mai exact, va fi pedepsit acesta, întrucât ne interesa dacă şoferul va fi sancţionat şi pentru condus agresiv sau nu.
Paradoxal, dar poliţia ne-a spus că încălcarea pentru care acesta va fi pedepsit e... depăşirea în loc nepermis. Această încălcare prevede amendă de la 15 la 30 de unităţi convenţionale, plus 3 puncte de penalizare, adică între 750 lei şi 1.500 lei, iar dacă achiţi în 72 de ore amenda, efectiv plăteşti 375 lei amendă în cazul minim. Iar asta înseamnă nici 19 euro amendă. Şi poţi conduce mai departe.
Foto: Depăşirea neregulamentară, văzută de poliţie

I-am întrebat pe cei de la poliţie de ce nu e vizat şi articolul ce stipulează comportamentul agresiv în trafic. Conform regulamentului circulaţiei rutiere, definiţia de comportament agresiv e următoarea: „efectuarea în mod intenţionat de către un conducător de vehicul a unor acţiuni sau manevre succesive, neconforme cu normele prezentului Regulament sau regulile de conducere preventivă, prin care creează neîntemeiat obstacole circulaţiei, prejudiciază drepturile altor participanţi la traficul rutier sau îi obligă să ia măsuri suplimentare pentru a preveni producerea unui accident sau a nu pune în pericol siguranţa traficului”.
Foto: Oprirea nemotivată şi blocarea unei alte maşini, partea care nu a fost văzută de poliţie drept condus agresiv

Diferenţa dacă se aplică un asemenea articol sau nu e mare, întrucât pedeapsa e mult mai dură. Codul Contravenţional, în articolul 241 prim, specifică pedepse sub formă de amendă de la 1.500 lei la 2.000 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 40 ore, sau chiar arest contravenţional pe un termen de la 3 la 15 zile, dar indiferent de varianta de pedeapsă aplicat din cele trei, se retrage obligatoriu şi permisul de conducere pe un termen de la 6 la 12 luni.
Întrebată dacă nu se califica şi acest articol în situaţia dată, poliţia a menţionat că articolul vizat rămâne cel cu depăşirea interzisă, dar agentul constatator va decide în momentul perfectării procesului verbal dacă va aplica şi articolul pentru condus agresiv. Vezi mai jos video-ul cu întreaga situaţie.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter