Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Producătorul ceh Praga anunţă lansarea lui ZS800, prima motocicletă a mărcii de 90 ani încoace

8 Februarie 2023 - 11:32
Ilie Toma
Astăzi e o zi mare pentru producătorul ceh Praga, dar şi pentru toată Cehia. Producţia de motociclete cehe era cândva un simbol al industriei, iar modelele fabricate în Cehoslovacia de cândva, atât Jawa, cât şi alte mărci, erau apreciate şi totodată un motiv de mândrie pentru cei din interiorul ţării. Ei bine, astăzi, producătorul Praga anunţă lansarea primei sale motociclete de 90 de ani încoace! Îi spune Praga ZS800 şi e formidabilă!
Praga e mai cunoscut nouă ca un producător de camioane, datorită camionului legendar V3S sau datorită participărilor recente la raliul Dakar, cu o versiune a camionului de cursă V4S, care ar trebui să prefaţeze un viitor camion de serie V4S. Dar Praga a produs în istoria sa şi autoturisme până în 1947, dar şi motociclete până în 1933, ba chiar şi avioane uşoare. Prin urmare, există o tradiţie uriaşă în istoria acestei mărci.
Foto: Camionul Praga V3S

Şi, până la revenirea în producţie a camioanelor de serie, Praga a lansat acum câteva luni prima maşină destinată drumurilor publice, punând astfel capăt pauzei care se instaurase în 1947 în producţia de maşini Praga. E vorba de noul model Praga Bohema, un supercar fabulos, cu performanţe extraordinare, ce par să depăşească până şi modelele Bugatti, datorită greutăţii mai reduse.
Foto: Praga Bohema, model lansat în noiembrie 2022

Iar acum asistăm şi la prima lansare a unei motociclete Praga din 1933 încoace. Mai mult ca atât, noul model, numit ZS800 se inspiră din designul modelului BD500, pe care Praga l-a produs între 1929 şi 1933, dezvăluindu-l în 1928, adică acum 95 de ani.
Foto: Praga BD500, motocicletă produsă între 1929 şi 1933

Şi asta nu e tot: noua motocicletă a fost creată de aceeaşi echipă de ingineri care au creat şi supercarul Bohema. Iar asta înseamnă că, pe lângă designul cu inspiraţii clasice, vom găsi tehnologie superbă în ingineria sa.
Foto: Noua motocicletă Praga ZS800 (stânga), alături de clasica Praga BD500 (dreapta)

Motocicleta de acum 95 de ani a fost concepută de designerul şi inginerul aeronautic Jaroslav Frantisek Koch, care a proiectat şi primul motor DOHC în 4 timpi pentru ea! După lansare, Koch a condus o asemenea motocicletă din Roma până în Praga în doar 35 ore şi 40 minute, pe o distanţă de 1.480 km, stabilind atunci un record mondial şi demonstrând cât de fiabil şi performant e noul tip de motor. Bineînţeles, motocicleta şi-a câştigat un loc de onoare în istoria vehiculelor pe două roţi.
Foto: Monument dedicat călătoriei legendare a lui Koch cu Praga BD500

Acum, istoria se repetă într-o oarecare măsură, întrucât noua motocicletă a fost desenată tot de un inginer pasionat de aerodinamică, ce a lucrat la Praga Bohema. Îi spune Jan Zuzi şi el a fost cel care a insistat pe lângă colegii şi şefii săi să creeze şi să lanseze în producţie o motocicletă Praga în zilele noastre, care să fie la fel de fabuloasă şi fascinantă.
Motocicleta face uz de un cadru produs din aliaj de oţel şi molibden, care o face deosebit de uşoară. Pe motocicletă mai există componente din fibră de carbon, iar sistemul de eşapament şi toate buloanele sunt realizate din titan. Din fibră de carbon e turnat rezervorul de benzină, care devine astfel şi element de structură a motocicletei. În rezultat, toată motocicleta cântăreşte la gol doar 142 kg! Iar distribuţia greutăţii între axe e exact 50 la 50.
Motorul său e unul răcit cu aer, în 4 timpi, cu 2 cilindri în linie, într-o arhitectură asemănătoare cu motorul original de pe BD500 de acum 95 de ani, spune cehii. Dar, toleranţele şi materialele sunt moderne, la fel ca şi precizia şi eficienţa combustiei, astfel încât motorul pus acum pe ZS800 se conformează normelor Euro 5!
Motorul are 773 cm cubi şi dezvoltă 50 CP şi 65 Nm. E cuplat la o cutie manuală cu 5 trepte, iar motorul are şi un mic secret, de fapt. E preluat de la Kawasaki W800, un model deja legendar. Iar arhitectura motorului actual de Kawasaki e într-adevăr una apropiată de cea a modelului Praga BD500 de acum 95 de ani, de aici venind şi alegerea. Dar, fireşte, a fost şi o alegere raţională ce a permis evitarea dezvoltării unui motor de la zero, după 90 de ani de pauză în producţia motocicletelor.
Aşadar, noua Praga ZS800 va intra cât de curând în producţia de serie, iar azi a făcut mândră toţi cehii şi a încântat toţi pasionaţii de motociclete. Doar că, Praga actuală e deocamdată o companie capabilă să producă vehicule în număr mic, aşa că doar 28 de exemplare ale acestei noi motociclete vor fi produse.
Iar asta înseamnă şi un preţ uriaş, ca pentru un produs atât de limitat şi atât de fabulos. Noua Praga ZS800 va costa 86.000 euro fără taxe, iar dacă adăugăm doar un elementar tva, ajungem la un preţ de peste 100.000 euro. Dar, judecând că maşina, Praga Bohema, costă peste 1,1 milioane de euro, motocicleta are un preţ relativ mic la cât de fabuloasă şi exclusivistă e.
Vezi mai jos şi un video cu noua motocicletă, publicat astăzi de Praga.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter