(VIDEO) Renumitul pilot Jacky Ickx, acum în vârstă de 78 de ani, a condus din nou acel Porsche 959 cu care a participat la Dakar în 1986 şi povesteşte experienţa de atunci

12 Februarie 2023, 16:38
Redacţia PiataAuto.md
Acum 10 zile, publicam un articol în care spuneam că Porsche a decis să restaureze unul din exemplarele Porsche 959, care i-a adus gloria raliul Paris-Dakar din 1986. Mai exact, Porsche a restaurat exemplarul condus de legendarul Jacky Ickx şi a ajuns pe locul 2, cel care a ajuns pe locul 1 fiind în continuare în muzeul Porsche, în stare impecabilă. Spuneam atunci că Porsche a restaurat acel exemplar cu precizie chirurgicală, vrând să păstreze amprenta timpului de pe el. Şi mai spuneam că la final, Jacky Ickx a fost invitat să-l conducă primul, într-un gest admirabil de respect pentru pilotul care are acum 78 de ani. Ei bine, acum Porsche a publicat şi video-ul complet al acestui episod de condus, iar după o scurtă tură cu maşina, Jacky Ickx vorbeşte cu lux de amănunte despre ce a însemnat Paris Dakar acum 37 de ani.
Porsche a publicat între timp pe canalul său de YouTube şi o serie întreagă de încă alte 4 video-uri, în care arată fiecare etapă a restaurării, de la caroserie la motor, care dau ceva mai multe detalii despre ceea ce spuneam în articolul iniţial. Dar felul în care Jacky Ickx conduce şi vorbeşte despre această maşină şi despre experienţa de acum 37 de ani e mult mai specială.
Avem în faţa noastră o legendă vie a motorsportului, care a trăit pe propria piele capitole glorioase din această istorie şi, de fapt, le-a scris, alături de o echipă de doar 18 oameni, cât avea atunci Porsche delegaţi la Paris-Dakar. E impresionant să aflăm azi, că lucruri atât de măreţe se puteau realiza cu atât de puţini oameni în acele timpuri, dar cu un entuziasm enorm şi o abnegaţie aproape uitată în zilele noastre.
Şi acest pilot n-a uitat să-şi amintească azi de colegii săi de atunci, inclusiv de mecanicii din echipă, care au făcut acel lucru posibil. Şi a fost un lucru mare — Porsche a intrat în raliul Dakar cu un 911 modificat în 1984, a învins, a mai participat şi-n 1985, iar între timp a dezvoltat şi primul său model cu tracţiune integrală, un 959 despre care vorbim acum şi care a învins la Paris-Dakar 1986. Practic, toate Porsche-urile 911 cu tracţiune integrală de azi îşi datorează existenţa şi excelenţa inginerească acestui Porsche 959 şi testelor supreme pe care le-a trecut această maşină la Dakar. Şi, într-o oarecare măsură, şi SUV-urile Porsche ar putea spune un mulţumesc acestei maşini.
Vezi mai jos întreaga discuţie cu Jacky Ickx, omul care a scris pagini legendare din istoria lumii auto şi a motorsportului.
Iar cel care-l intervievează e Timo Bernhard, pilot învingător la Le Mans 24h pentru Porsche şi actual pilot de teste la uzină, deci un om care continuă acum ce a început Jacky Ickx cândva!
0
1,900
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!