(VIDEO) Skoda Enyaq RS a stabilit recordul pentru cel mai lung drift pe gheaţă

2 Februarie 2023, 12:59
Redacţia PiataAuto.md
Modelul electric al cehilor, Skoda Enyaq, a reuşit să stabilească recordul pentru cel mai lung drift pe gheaţă şi să intre astfel în Cartea Recordurilor Guiness. Derapând continuu pe un lac din Suedia pe o distanţă de 7,351 km, acesta a marcat un nou record mondial la categoria generală a automobilelor, doborând un record anterior stabilit în China, în anul 2022, cu un Subaru Impreza, care derapase pe o distanţă de 6,231 km.
Astfel, drift-ul continuu de peste 7 km al lui Enyaq RS nu e doar un record pentru maşinile electrice, ci un record pentru toate maşinile, cu toate tipurile de propulsie, la deraparea continuă pe gheaţă. Cei de la Skoda au realizat această performanţă pe lacul Stortjarnen din Suedia, unde temperaturile sunt cu mult sub zero pe tot parcursul zilei.
La volanul maşinii a fost jurnalistul auto Richard Meaden, iar acesta a avut iniţial circa 18 ore de practică pe parcursul a câteva zile pentru a înţelege şi simţi mai bine maşina şi circuitul. Spunem circuit, pentru că traseul de drift a fost unul circular pe lacul îngheţat, cu o circumferinţă de 188,496 metri. A fost nevoie de 39 de cercuri continue, făcute timp de 15 minute şi 58 de secunde pentru a marca recordul. Viteza maximă atinsă în derapaj a fost de 48,69 km/h, iar cea minimă de 31,64 km/h.
Maşina electrică a realizat performanţa într-o versiune standard, de serie, dar există o nuanţă — anvelopele au fost diferite pe cele două punţi. Anvelopele de pe puntea faţă sunt de origine Michelin şi au avut 600 crampoane a câte 5 mm, pentru o aderenţă mai bună, spun cei de la Skoda. Pe puntea spate s-au montat anvelope Nokian Hakkapelita cu un număr mai mic de crampoane şi totodată mai mici — 300 a câte 2 mm. Crampoanele au dat stabilitate adiţională maşinii pe gheaţă, dar totodată au asigurat că puntea spate va putea derapa mai uşor decât cea din faţă.
Vezi în video-ul mai jos cum a fost stabilit recordul celor de la Skoda.
0
1,481
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!