(VIDEO) Sute de maşini fascinante, dar radioactive, descoperite în zona de excludere de la Fukushima din Japonia

3 Februarie 2023, 15:34
Redacţia PiataAuto.md
Atunci când se întâmplă un dezastru de proporţii, viaţa umană a cea care are prioritate şi oamenii sunt îndrumaţi să se evacueze fără a lua lucruri după ei. Aşa s-a întâmplat şi atunci când s-a aflat despre scurgerile radioactive care au avut loc în 2011 la centrala nucleară din Fukushima, Japonia. În urma unui tsunami şi a inundării sălii cu generatoare a centralei, care era poziţională în mod riscant la subsol, n-a mai putut fi asigurată răcirea corectă a reactoarelor, iar astfel au avut loc şi scurgerile. E curios că oamenii au fost evacuaţi de acolo încă la riscul de tsunami, aşa că mulţi au plecat cu gândul că vor reveni în curând înapoi fără bănui că nu li se va mai permite să revină deloc şi nici să-şi ia obiectele rămase. Zona din jurul centralei a fost contaminată şi a fost desemnată drept zonă de excludere, ceea ce înseamnă că acolo nu mai trăieşte nimeni în prezent, iar accesul e limitat doar pe perioade scurte şi doar persoanelor autorizate, fără a lua nimic de acolo.
Ei bine, un youtuber specializat în explorări atipice ale zonelor abandonate de pe planetă a mers de curând în zona de excludere de la Fukushima şi a filmat experienţa sa. Printre clădirile abandonate, acesta a descoperit şi sute de maşini abandonate, printre ele adevărate legende JDM sau maşini sport pe care şi le-ar dori oricine.
Doar că aceste maşini nu mai valorează nimic, pentru că sunt şi ele contaminate radioactiv şi emit, la rândul lor radiaţii mult peste normă. Fireşte, folosirea acestor maşini e periculoasă pentru toţi cei ce ar fi în interior sau alături de ele. Iar pe lângă asta, metalul are caracteristica de a fi grav influenţat în timp de radiaţie, schimbându-şi structura până la o rigiditate excesivă, urmată de oboseala mecanică şi crăparea, pe lângă efecte precum coroziunea sau schimbarea culorii vopselei. Prin urmare, oricât de fascinante ar fi aceste maşini, ele sunt total inutilizabile.
Youtuber-ul a măsurat şi emisiile radioactive ale unei maşini, iar aceasta a indicat 0,4 microsievert pe oră. E o valoare relativă moderată, după 12 ani de la incident, dar e oricum peste limita admisă, chiar şi pentru a solicita exportul din Japonia a unei asemenea maşini. Totuşi, dacă exporturile sunt controlate în Japonia în porturi la nivelul de radiaţie, atunci pe interiorul ţării au fost raportate în trecut cazuri când s-au depistat maşini radioactive la mâna a doua, în 2016, de exemplu fiind descoperită o maşină ce emitea 110 microsievert pe oră, pusă la vânzare într-o cu totul altă regiune a Japoniei. Chiar şi acum, multe din maşinile abandonate de la Fukushima au piese lipsă de pe ele, care au fost scoase în mod evident după accidentul nuclear, deci acele piese au ajuns ulterior undeva.
Numărul maşinilor descoperite abandonate în această zonă e uriaş. Sunt atât modele japoneze, cât şi de alte origini, dar modificate în stil JDM, de la Mercedes-uri până la BMW-uri şi Audi.
A fost descoperit până şi un Porsche 911 Carrera 4 din generaţia 964, decolorat de radiaţie, care ar fi valorat o avere în mod normal.
Chiar şi maşini americane pot fi văzute, inclusiv muscle-car-uri clasice. Şi asta pentru că japonezii au o pasiune aparte atât pentru maşinile europene, cât şi cele americane clasice, pe lângă obişnuitele modele de producţie proprie.
Youtuber-ul a fost reţinut şi de poliţie pentru a fi anchetat la un moment dat pentru că se venise şi se reţinuse prea mult în zonă. Vezi în video-ul de mai jos această explorare curioasă a acestei zone radioactive pustii.
0
10,967
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!