(VIDEO) Ultimul exemplar Boeing 747 a fost produs şi livrat şi şi-a desenat numele pe cer în primul său zbor

8 Februarie 2023, 17:49
Redacţia PiataAuto.md
Boeing 747, una din cele mai simbolice creaţii inginereşti din aviaţie şi din tot ce a creat omenirea, a ajuns la finalul carierei sale, care s-a întins pe o durată mult mai mare decât au putut spera creatorii săi iniţiai. Acum a fost produs şi ultimul exemplar de 747, fiind livrat companiei Atlas Air, iar cei de acolo au vrut să marcheze achiziţia ultimului exemplar prin desenarea pe cer a numelui modelului, înconjurat de forma unei coroane, simbolizând porecla dată acestui Boeing în aviaţie, „regina cerului”.
E incredibil, dar Boeing 747 se află în producţie din anul 1969. De fapt primul exemplar a fost produs în 1968, dar a fost scos la primul zbor de test în 1969, şi abia apoi a demarat producţia la scară mare. La momentul proiectării şi lansării sale, Boeing 737 trebuia să fie cel mai mare avion de pasageri şi cargo, dar se estima că va fi un model cu o carieră scurtă, întrucât modelele supersonice ar fi urmat să domine şi aviaţia civilă. Realitatea a arătat că doar Concorde din modelele supersonice a ajuns în aviaţia civilă, iar costurile mare de operare au împiedicat extinderea avioanelor atât de rapide.
Foto: Primul Boeing 747 construit în 1968

În peste jumătate de secol au urmat nenumărate îmbunătăţiri şi versiuni, iar avionul a fost deopotrivă popular în transportul de pasageri, cât şi printre companiile cargo. De fapt, şi ultimul exemplar produs şi livrat celor de la Atlas Air e o versiune cargo. În total, 1.574 de avioane Boeing 747 au fost construite în întreaga istorie a modelului.
Aşadar, modelul pleacă în istorie odată cu ultima livrare, dar o mare parte din exemplarele de 747 produse încă vor mai continua să zboare mulţi ani înainte.
Vezi un video mai jos cu acest ultim exemplare de Boeing 747 fabricat.
0
3,535
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!