(VIDEO) Un fost designer BMW prezice cum inteligenţa artificială va schimba designul auto, arătând ce vom câştiga şi ce vom pierde

15 Februarie 2023, 17:24
Redacţia PiataAuto.md
Inteligenţa artificială a cunoscut un salt imens în ultimele luni, începând de la interfeţe cu care se poate discuta text şi care pot fi rugate să scrie eseuri întregi, până la interfeţe care pot edita sau crea imagini grafice, pe baza unor solicitări simple scrise. Toate aceste sisteme ne-au adus în faza în care înţelegem că în viitorul foarte apropiat foarte multe dintre activităţile de creaţie ar putea cunoaşte schimbări majore, or, ceea ce au început să creeze aceste sisteme de inteligenţă artificiale devine cu adevărat impresionant. Frank Stephenson, fost designer al BMW, care a creat formele unor modele precum BMW X5 E53, de primă generaţie, şi tot el designer McLaren în ultimul deceniu, a publicat un video în care analizează profund cum ar putea să se schimbe radical în viitorul apropiat designul auto, datorită inteligenţei artificiale, indicând şi ceea ce crede el că vom câştiga, dar şi ceea ce vom pierde.
În primul rând, procesul de design va fi simplificat enorm de mult, mai multe faze de schiţe experimentale putând fi trecute mai rapid cu ajutorul inteligenţei artificiale, rugând pe ea să deseneze ideile care vin echipei în minte. Pe lângă asta, de multe ori şi partea esenţială e designului, cu proporţii şi forme de bază, ar putea fi sugerată de IA, întrucât deja se dovedeşte de multe ori mai inspirată decât cele propuse de designerii umani. Dacă designerii ar avea punctul de start deja generat, ar putea să se concentreze pe micile detalii mai mult.
Aceştia ar putea explora mai uşor segmente noi în care nu sunt prezenţi. Cum ar arăta un SUV McLaren? Cum ar arăta un sedan Land Rover? Cum ar arăta o motocicletă Lamborghini? Toate ar fi posibile, iar rezultatele curioase date de IA ar putea stimula varietatea de modele şi am avea produse noi de la multe mărci, mai repede şi mai curajoase.
Abilităţile IA ar putea fi transpuse şi spre componente specifice, cum ar fi desenarea unui volan nou, sau a unor jante noi, sau a multor alte aspecte, care ar da originalitate maşinii.
Dar, fireşte, am putea şi pierde câte ceva. Spre exemplu, maşinile ar putea deveni mai uniforme în timp, dacă toate vor fi generate de IA. Astăzi, dacă îi cerem unui sistem IA să ne genereze un SUV McLaren, acesta se va inspira din formele actuale ale McLaren, desenate de oameni. Peste 20 de ani, sistemul va trebui să se inspire de alte modele generate de IA, până când diapazonul se va aplatiza, zice Stephenson.
De asemenea, numărul designerilor din lumea auto s-ar putea reduce considerabil, pentru a renunţa la costuri şi pentru a explora mai mult ideile non-conformiste ce ar putea veni iniţial de la IA. S-ar putea pierde şi măiestria de schiţare cu creionul a ideilor, or, dacă designerii vor sări de aceste etape prin vociferarea ideilor pe care le au către IA, la un moment dat nu vor mai prea exista oameni care să poată transpune într-o schiţă acestei idei.
Şi ar putea fi mai multe consecinţe şi schimbări, pe care nici nu le putem intui în totalitate acum. Dar se pare că schimbările majore sunt inevitabile şi ar putea avea loc mai repede decât am fi gata să estimăm cei mai mulţi dintre noi.
Foto: Cum ar arăta un camion Bugatti, în viziunea inteligenţei artificiale

Vezi în video-ul de mai jos analiza fostului designer BMW.
0
2,684
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!