(VIDEO) Un proprietar al unui Nissan Leaf din 2013, bateria căruia mai oferea 40 km autonomie, i-a pus un motor de motocicletă Kawasaki

15 Februarie 2023, 15:29
Redacţia PiataAuto.md
Nissan Leaf de primă generaţie a fost unul din modelele care a ajutat enorm la popularizarea maşinilor electrice, dar bateria sa nu avea un sistem avansat de management şi răcire şi nici nu oferea o autonomie prea mare, ea ajungând până spre 140-160 km în condiţii reale. Maşinile care au câte 10 ani deja au adeseori bateriile mai degradate, iar autonomia reală scade sub 100 km. Leaf-ul despre care vorbim azi, însă, a avut bateria mult mai degradată, până la o autonomie reală de 40 km. Şi întrucât o baterie nouă e mai scumpă decât maşina, proprietarul său a decis să instaleze pe Leaf un motor de motocicletă japoneză.
Motorul vine de pe un Kawasaki ZX-10R. Are 998 cm cubi şi poate fi turat până la 13.000 rpm. Întrucât Leaf e o maşină electrică, motorul căruia e poziţionat în faţă şi pune în mişcare puntea faţă, în spate există puţin componente mecanice, iar astfel cel mai logic loc pentru montarea motorului de Kawasaki a fost portbagajul.
Proprietarul, pe nume Deker Young, a trebui să unească un levier de transmisie cu cutia secvenţială de motocicletă.
De asemenea, a instalat şi un diferenţial cu semiaxe pe puntea spate. Era nevoie şi de o suspensie nouă, iar ea a fost luată de la un Lexus IS350.
Surprinzător, dar proprietarul a păstrat pe maşina sa şi electromotorul, şi bateria. Poate alege când să ruleze cu electromotorul, şi când să conecteze motorul de Kawasaki în spate. Mai mult ca atât, poate să funcţioneze cu ambele propulsând în paralel maşina, cu un soi de tracţiune integrală. Poate alege chiar raportul — 1:1, sau mai multă forţă pentru motor, sau, eventual, doar unul dintre ele să propulseze.
Întreg sistemul de propulsie are acum 240 CP! Şi sună fabulos! Într-atât de plăcut e condusul, încât proprietarul iese adesea cu acest Leaf şi pe circuite sportive, mai ales că i-a pus şi frâne mai bune. În rezultat, în loc să dea la fier vechi o maşină electrică de doar 10 ani, care nu mai era utilizabilă, şi o motocicletă care trecuse prin accidente, el le-a combinat şi are cum o maşină super savuroasă, pe care o conduce cu satisfacţie!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
42,775
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!