Viitoarele maşini Ford vor pleca singure de la posesor dacă acesta nu-şi plăteşte rata de leasing sau la bancă

28 Februarie 2023, 21:32
Redacţia PiataAuto.md
Preţurile maşinilor au crescut considerabil în ultimii doi ani, iar odată cu asta şi ratele lunare pentru maşinile cumpărate în credit sau leasing, media ratelor ajungând în unele ţări până la circa 900-100 euro lunar. Odată cu asta, e în uşoară creştere şi cota creditelor neperformante, iar Ford s-a gândit să patenteze o nouă tehnologie, adiacentă condusului autonom, prin care viitoarele maşini vor putea să plece efectiv singure de la tine dacă nu-ţi achiţi la timp ratele de leasing sau la bancă.
Ford a aplicat încă în august 2021 pentru patentarea acestei tehnologii, care e pe care să fie aprobată acum în SUA, iar odată cu asta a devenit şi publică. Documentele de patentare descriu o tehnologie cu denumirea „Sisteme şi metode de deposedare executată a unui vehicul” şi conţin un întreg lanţ de notificări, tot mai insistente şi intrusive, care vor culmina cu momentul în care maşina te părăseşte şi pleacă singură la bancă sau la compania de leasing. Dar şi etapele intermediare sunt bizare.
Astfel, iniţial proprietarul va primi un mesaj de reamintire despre ratele neplătite. Dacă îl va ignora, după o „perioadă rezonabilă de timp” maşina îi va deconecta unele sisteme, precum aerul condiţionat şi radioul. Dacă nici aceste măsuri nu vor da efect, la un moment dar maşina ar putea să refuze pornirea motorului. Iar ulterior, apogeul va fi când maşina va porni singură şi se va conduce autonom fie către bancă, fie către compania de leasing, anunţând totodată şi poliţia că ea pleacă, ca să nu poţi suna să spui că ţi-a furat-o cineva. Iar dacă valoarea maşinii e prea mică, ea poate să meargă direct la fier vechi, într-o soluţie care cu siguranţă va apărea absurdă multora dintre noi.
Sigur, partea cu condus autonom până la bancă sau compania de leasing va fi posibilă când condusul complet autonom al maşinilor va fi permis de lege, dar celelalte părţi pot fi implementate şi mai devreme, iar ultima parte poate fi activată în următorii ani, când reglementările de trafic o vor permite. Însă, se pare că ne îndreptăm spre o lume auto foarte bizară, în care maşinile vor putea să ia decizii în locul nostru, activând şi dezactivând opţiuni pentru care am plătit sau chiar plecând cu totul de la casa proprietarului.
1
9,041
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!