Volvo anunţă că vinde tot mai multe camioane electrice la nivel global, dar cota lor faţă de camioanele diesel e încă mică

23 Februarie 2023, 16:09
Redacţia PiataAuto.md
Anul 2022 a fost unul deosebit de important pentru Volvo şi pentru avansarea producătorului suedez în direcţia camioanelor electrice, întrucât în 2022 cei de la Volvo au reuşit să implementeze producţia modelelor electrice pe aceleaşi linii de asamblare cu camioanele diesel, în acelaşi ritm. Pare un fapt aproape firesc, dar adevărul e că toţi ceilalţi producători mari de camioane, care produc şi modele electrice, le fac manual instalările de baterii de componente specifice, scoţându-le de pe linia de asamblare la o anumită etapă şi definitivând totul separat. Această integrare în producţie le-a permis celor de la Volvo să poată produce camioane electrice în număr mult mai mare, iar de aici încolo totul de depinde de cerere, iar noi modele electrice pot fi mai uşor implementate.
Şi Volvo are deja şi cea mai mare gamă de camioane electrice în producţia de serie, de la camioane mai compacte, pentru transporturi regionale şi pentru lucrări specializate până la camioane mari pentru distanţe lungi, în formulă de cap tractor cu remorcă. Aşadar, Volvo anunţă că a marcat un record de vânzări de camioane electrice în 2022, peste 4.300 de camioane electrice, la nivel global, în 38 de ţări, pe parcursul a 12 luni. E greu de înţeles dacă această cifră e una mare sau nu, deci e nevoie de context.
E mare, dacă analizăm vânzările totale de camioane electrice în lume, or, Volvo a reuşit să atingă o cotă de piaţă de 32% în Europa, deci fiecare al treilea camion electric vândut în Europa a fost un Volvo în 2022. În America de Nord, cota de piaţă a celor de la Volvo e şi mai mare, apropiată de 50%! Deci, e o realizare importantă, iar Volvo are cu siguranţă un avans bun faţă de alţi producători. Însă, în comparaţie cu cifrele de vânzări ale camioanelor diesel, cifrele celor eletrice sunt foarte modeste, încă.
Astfel, sună frumos să spui că Volvo are 32% cotă piaţă la camioanele electrice în Europa, dar în întreaga Europa, adică UE + Elveţia + Norvegia, spre exemplu, s-au vândut doar 1.041 camioane electrice grele, din clasa de peste 16 tone, în întreg anul 2022, deşi şi această cifră semnifică o creştere de +200% faţă de anul anterior. Apropo, acum trei săptămâni publicam un articol despre prima experienţă chinuitoare a unei companii din Elveţia, care a efectuat o livrare de distanţă lungă, din Spania până în Elveţia, cu un camion electric Volvo.
Foto: Camionul electric Volvo din experienţa companiei elveţiene de a parcurge 3.000 km cu el

Volvo a vândut la nivel global 4.300 camioane electrice, dar numărul total al camioanelor livrate în 2022, unde domină cele diesel, e de 144.195 camioane. Deci, camioanele electrice au însemnat în 2022 circa 3% din totalul camioanelor Volvo vândute. E o cifră mică, fără îndoială, dar nu neglijabilă. Iar acea implementare pe linia de asamblare, de care vorbeam mai sus, poate duce această cotă în următorii 2 ani la peste 10-15%, de fapt. Volvo spune că până în 2030, circa 50% din camioanele vândute de ei vor fi electrice. Iar asta înseamnă în doar 8 ani.
0
1,269
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!