Aceasta e o Volga GAZ-21 cu substrat tehnic de BMW E36, importată de un român din Kiev în SUA

9 Martie 2023, 14:59
Redacţia PiataAuto.md
Maşina asta atrage cu siguranţă toate privire, atât datorită formelor clasice ale lui Volga GAZ-21, cât şi datorită culorii neobişnuit de stridente, care nu exista în paleta originală. Iar dacă privim un pic mai profund spre ea, atunci observăm şi jantele ciudate şi deja devine cât se poate de clar că maşina nu e doar o Volga clasică mai condimentată, ci o maşină care a trecut prin mult mai multe transformări.
Ei bine, maşina asta a trecut de curând printr-o istorie lungă a unui import din Kiev în SUA, care a durat mai bine de un an. Un român din SUA, pe nume Eduard Palaghiţă, proprietar al unei companii ce închiriază maşini pentru studiourile de filmări, pentru apariţii în filme, a pus ochii pe această maşină încă înainte ca Ucraina să fie invadată. Urmărise maşina, şi văzuse transformările prin care a trecut, luase legătura cu proprietarul şi bătuse palma. Dar apoi a început războiul.
A urmat o perioadă de incertitudine, în care nu mai era clar dacă maşina va supravieţui şi va putea fi exportată. Apoi, când lucrurile au devenit un pic mai limpezi pe partea de procedură, discuţiile au fost reluate, sau mai făcut câteva lucrări la ea şi abia de curând Volga a putut ieşi din Ucraina, îndreptându-se spre portul Hamburg din Germania.
A trebuit să iasă din Ucraina pe propriile roţi, însă, din cauza restricţiilor din aceste timpuri. Aşa că maşina a mers pe o remorcă până aproape de vama cu Polonia, a fost coborâtă şi a traversa vama cu propriile forţe. Alături a trecut şi al doilea şofer, cu camionul cu remorcă. După vamă, Volga a fost urcată pe remorcă, iar primul şofer a plecat înapoi cu trenul în Ucraina. Volga a ajuns cu bine în Hamburg.
Ce e atât de special la această maşină, pe lângă culoarea stridentă? Ei bine, vorbim despre o maşină creată de un pasionat din Kiev prin îmbinarea caroseriei de Volga GAZ-21 cu o platformă tehnică de BMW 320 din generaţia E36.
Foto: Volga donatoare, înainte de lucrări

Surprinzător, dar valorile de ampatament pentru BMW Seria 3 E36 şi Volga GAZ-21 sunt identice, fapt care a uşurat „transplantarea” caroseriei.
Multe lucrări au fost făcute relativ spartan, dar cu multă muncă şi dedicare, maşina a reuşit să arate ca un produs integru la final şi să meargă bine.
Foto: BMW-ul care a stat donatorul substratului tehnic

S-a mai tăiat din ambele componente ce au intrat în tandem, s-a mai ciopârţit, dar la final lucrurile au început să arate bine.
La interior mai e de lucru, mai ales la consola centrală, dar aceste lucrări le va dirija deja românul din SUA, noul proprietar al acestei Volga/BMW.
Maşina şi-a început calea sa spre SUA la sfârşitul lui februarie 2023, logistica fiind dirijată de o altă companie a lui Eduard, Wheels for Reels, care importă tot mai multe maşini din Europa de Est în SUA. Am vorbit cu Eduard să-l întrebăm ce va face cu această Volga, al cărui proprietar va deveni după ce va trece toate procedurile vamale în SUA.
Ne-a spus că deocamdată intenţionează s-o păstreze pentru el, dar frizerul său, originar din Uzbekistan, e atât de încântat de ea, încât insistă să i-o vândă lui. Deci mai rămâne de văzut care va fi soarta a acestei Volga GAZ-21 de mai departe, iar una din opţiuni ar fi să ajungă să figureze în roluri de film, într-o maşină stridentă, numai bună pentru un personaj la fel de strident.
Anterior, maşinile deţinute de Eduard, inclusiv cele româneşti, precum Dacia 1300 sau Aro, au ajuns să figureze în mai multe pelicule renumite, iar ultimul film la care Eduard a livrat maşini pentru filmări a fost viitorul The Equalizer.
0
8,416
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!