Acesta e un BMW cu motorizare V8 hibrid, cu care producătorul german va participa la Le Mans

1 Martie 2023, 11:33
Redacţia PiataAuto.md
Cursa de la Le Mans cunoaşte o adevărată renaştere în anul 2023, asta am spus-o încă acum câteva luni, când anunţasem schimbarea regulilor în clasa principală a bolizilor, apoi anunţam bolizi fascinanţi, de la tot soiul de producători care nu participaseră de mult timp la această competiţie. Într-adevăr, în ultimii ani, Le Mans devenise o orchestră cu un singur instrument dominant, Toyota, care nu mai era deloc palpitantă în lipsa spiritului de competiţie. Din 2023, însă, competiţia va fi ca altă dată, poate chiar mai intensă. BMW a decis cam târziu să se alăture producătorilor ce-şi anunţă participarea la Le Mans, aşa că acest bolid va participa la cursa din 2024, însă până atunci îl vom vedea la alte curse.
Bolidul a început prin a participa la cursele de anduranţă mai puţin solicitante ale FIA, atât pentru a-şi testa tehnologia, cât şi fiabilitatea construcţiei. Prima sa apariţie a avut loc pe circuitul din Daytona, la cursa de 24 ore de acolo, două exemplare reuşind să finalizeze cursa cu bine, deci e o validare preţioasă a acestui bolid.
Totuşi, au existat câteva probleme cu ambii bolizi, sistemul hibrid al unuia iniţiind regenerări puternice şi frânări în ultima parte a cursei, iar celălalt bolid a petrecut 2 ore şi jumătate în reparaţii. E un fapt absolut firesc pentru un bolid absolut nou, tocmai de asta BMW îl plasează acum în aceste competiţii, pentru a-l avea desăvârşit până la Le Mans.
Noul bolid BMW foloseşte un motor V8, parte a unui sistem de propulsie hibridă, însă motorul V8 nu e unul de 4,4 litri, cum am fi aşteptat, ştiind BMW-urile de serie, ci unul de 4,0 litri. Motorul produse 631 CP şi 650 Nm şi după câţiva ani de carieră în cursă, fanii şi-ar dori cu siguranţă să-l regăsească şi pe BMW-urile de serie, or, de multe ori sunt vociferate comentarii că motorul de 4,4 litri al BMW e bun, dar are o carieră prea lungă pe piaţă şi ar fi nevoie de un succesor.
Aşadar, anul acesta noul bolid BMW va participa în mai multe curse de anduranţă, cu rol de testare şi corecţie a sistemului de propulsie, iar din 2024 BMW va veni în toată forţa în cursa de 24 ore de la Le Mans, sporind şi mai mult spiritul competiţiei.
Ultima dată, BMW a participat la Le Mans în 1999, cu bolidul V12 LMR.
Foto: BMW V12 LMR
0
910
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!