Acestea sunt versiuni blindate ale lui UAZ Patriot, care costă cât un Lexus nou

27 Martie 2023, 15:37
Redacţia PiataAuto.md
O companie din Rusia, situată în oraşul Nijny Novgorod, a lansat versiuni blindate ale lui UAZ Patriot, care ar trebui să ofere o protecţie balistică avansată, dar e curios că nu se anunţă conformarea la vreun standard occidental de blindaj, precum sistemul VR, ci doar se menţionează materialele folosite şi câteva exemple de protecţie asigurată.
Aspectul vizual al habitaclului blindat nu denotă o atenţie prea mare la detalii, chiar dacă preţul unui asemenea UAZ Patriot blindat e comparabil cu cel al unui SUV Lexus RX nou, vândut acum neoficial în Rusia, după plecarea Lexus din ţară. Mai exact un asemenea UAZ blindat costă între 6,2 şi 6,5 milioane de ruble, în funcţie de dotări, deci între 75.000 şi 79.000 euro.
Protecţia propriu-zisă a UAZ-ului e asigurată de geamuri blindate, şi de adăugarea unor căptuşeli pe uşi, ce arată bizar, dar care au rol de a „prinde” gloanţele. Odată cu aceste nou căptuşeli, s-au îngroşat uşile, iar toate comenzile de deschidere a uşilor au fost simplificate până la nivelul tije metalice, ce ies din uşi.
Căptuşeli similare se regăsesc şi pe montaţi, iar cei care au creat aceste UAZ-uri spun că au montat materiale de ranforsare şi în spaţiile dintre uşi.
Un perete protector mai uzual pentru maşinile blindate e montat în spate, în zona portbagajului.
Cei care au creat UAZ-ul blindat spun că maşina are suspensie ranforsată, iar frânele cu tamburi din spate au fost înlocuite cu cele cu discuri, pentru a rezista mai bine. Din dotările opţionale fac parte anvelopele cu cord metalic dur exterior, care le fac capabile să ruleze fără presiune, un sistem anti incendiu sub capotă, dar şi un megafon pentru comunicare în exterior.
Deşi toate maşinile blindate devin inevitabil mult mai grele, iar pentru ele se optează de obicei pentru motoare mai puternic, ca să se compenseze pierderea dinamismului din cauza greutăţii, UAZ-ul blindat va fi propulsat de acelaşi aspirat natural de 2,7 litri de pe Patriotul obişnuit, motor care livrează doar 150 CP. Cutia automată franceză, care se putea anterior pe UAZ-uri, înainte de anul 2022, nu mai e disponibilă, aşa că singura transmisie e una manuală.
0
4,298
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!