Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

China construieşte o hidrocentrală uriaşă la o altitudine record de 5000 metri

17 Martie 2023 - 14:15
Redacţia PiataAuto.md
Există în lume ţări, care folosesc de aproape un secol cu succs energia livrată de hidrocentrale, făcând uz de relieful muntos, de apa râurilor de munte şi de gravitaţie. Elveţia e printre ţările care a adoptat cel mai devreme hidrocentralele la scară largă. România a avut de asemenea o perioadă de construcţie a unor hidrocentrale imense, care servesc ţării până în zilele noastre, iar aici putem aminti de hidrocentrala şi barajul Vidraru sau de hidrocentrala complexă Lotru. Ei bine, China e în prezent într-un plin proces masiv, la scară naţională, de construcţie a hidrocentralelor uriaşe în munţii săi, iar hidrocentrala despre care vorbim azi va fi situată la cea mai mare altitudine din lume — 5.000 metri deasupra nivelului mării!
Pentru a înţelege mai bine contextul, cele două hidrocentralele din România sunt construite la o altitudine de 880-1.300 m, până spre 1.500 metri dacă luăm în considerare şi bazinele de acumulare mai mici la Lotru. În Elveţia, hidrocentrala situată la cea mai mare altitudine e amplasată la 2.200 metri deasupra nivelului mării, are o putere instalată de 900 MW şi produce 2,5 TWh de energie anual. Hidrocentrala de la Vidraru are o putere instalată de 220 MW şi produce anual 400 GWh, echivalentul a 0,4 TWh, iar cea de la Lotru are o putere instalată netă de 650 MW, producând 1,25 TWh de electricitate anual.
Foto: Lacul de acumulare Vidra pentru hidrocentrala Lotru din România

În China în 2022 a fost inaugurată hidrocentrala situată la cea mai mare altitudine din această ţară, situată la 3.000 metri altitudine, iar la nivel global cea mai mare altitudine îi revine unei hidrocentrale din Tadjikistan, inaugurată în 2018 la 3.600 metri altitudine. Hidrocentrala care e construită acum în China va detrona aceste recorduri la o diferenţă foarte mare,, întrucât e amplasată la 5.000 metri în punctul său cel mai înalt.
Foto: Imagine din hidrocentrala de la 3.600 metri altitudine, inaugurată acum un an de China

Noua hidrocentrală, numită Maerdang, e construită în provincia Qinghai, acolo unde râul Galben îşi formează cursul. Construcţia presupune ridicarea unor bagaje imense, dar şi montarea de panouri solare şi turbine eoliene alături, pentru a genera energie suplimentară, atât pentru mecanismele hidrocentralei, cât şi pentru furnizarea suplimentară în reţea, faţă de ceea ce va produce nemijlocit hidrocentrala. Construcţia decurge la ritm maxim în prezent, iar în martie 2024 e planificată inaugurarea sa. Deocamdată construcţia e cu 6 zile în avans faţă de termenii planificaţi, într-atât de clar sunt programate etapele construcţiei.
Hidrocentrala Maerdang va avea o putere instalată uriaşă, de 2.200 MW, adică 2,2 GW. Pentru comparaţie, toată Republica Moldova consumă la orele de vârf absolut circa 800 MW putere, deci o singură asemenea hidrocentrală ar putea acoperi 2,5 ţări ca Moldova, la orele de consum maxim. Hidrocentrala chineză va genera anual 7,3 TWh de electricitate. Din nou, pentru comparaţie, toată Republica Moldova a consumat în 2021, înainte de anul 2022, în care s-a economisit mai mult, 4,2 TWh de electricitate. Deci, doar electricitatea produsă de noua hidrocentrală chineză ar fi suficientă pentru a asigura 174% din consumul anual al Republicii Moldova.
Chiar şi atunci când comparăm puterea cu alte hidrocentrale din lume, cei 2.200 MW putere ai hidrocentralei din China sunt semnificativi mai mari decât 220 MW ai hidrocentralei Vidraru, decât 650 MW ai hidrocentralei Lotru sau decât 900 MW ai hidrocentralei Nant de Drance din Elveţia. Tabloul e similar şi atunci când comparăm 7,3 TWh de energie generată anual de noua hidrocentrală din China, cu 0,4 TWh de la Vidraru, 1,25 TWh de la Lotru sau 2,5 TWh de la Nant de Drance din Elveţia.
Inaugurarea hidrocentralei de la 5.000 metri altitudine din China va însemna renunţarea la 2,56 milioane de tone de cărbune arse pentru a produce aceeaşi electricitate, cu evitarea unor emisii de 8,16 milioane de CO2 anual, fapt care va avea un impact uriaş la nivel de ţară în reducerea totală a emisiilor, chiar şi la scara Chinei!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter