Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(FOTO) Acestea sunt maşini româneşti Aro Carpaţi, vândute cândva în Columbia, care au supravieţuit până în zilele noastre cu o istorie fascinantă

21 Martie 2023 - 20:52
Redacţia PiataAuto.md
Denumirea de Aro Carpaţi poate suna confuz chiar şi pentru pasionaţii Aro, însă există o explicaţie ea. Ceea ce vedem aici sunt maşini româneşti, produse la Câmpulung-Muscel, care au fost livrate cândva în Columbia şi au supravieţuit până în zilele noastre! Mai mult ca atât, în Columbia există o localitate, numită Belen de Umbria, care e atât de ataşată de Aro Carpaţi, încât imaginea modelului românesc e afişată pe aproape toate panourile turistice din oraş, drept unul din simbolurile reprezentative. Şi asta pentru că istoria Aro în Columbia a început anume aici, în Belen de Umbria.
În anii 50 şi anii 60, Columbia avea nevoie acută de maşini pentru necesităţile ţării, dar nu le putea obţine pur şi simplu pe piaţa internaţională, fiind supusă unor limitări comerciale. Aşa că Europa de Est şi URSS a devenit rapid una din sursele principale de vehicule, iar Columbia începuse să practice tot mai des plata cu boabe de cafea pentru aceste maşini importate în ţară. S-a început preponderent cu importul de camioane, pentru că ele erau mai necesare construcţiei şi dezvoltării.
În scurt timp, însă, se dovedise că nu toate vehiculele care veneau din Europa de Est şi URSS erau şi bune. În arhivele presei din Columbia, am găsit câteva publicaţii în procesul de documentare pentru acest articol, care spun că multe din camioanele importate erau de proastă calitate, uneori stricându-se încă în primele zile de folosire. Am găsit referinţă la modelele ZIL din URSS, dar şi menţiuni despre alte modele şi fabrici care şi-au obţinut o reputaţie proastă în Columbia. Însă, şi mai important e că pe fundalul acelor dezamăgiri, un camion a ieşit rapid în evidenţă drept cel mai bun, nepretenţios şi cel mai lipsit de probleme: camionul românesc Carpaţi, cunoscut în România şi ca SR-131 Carpaţi. În scurt timp, Carpaţi devenise camionul cel mai îndrăgit în Columbia, toate organizaţiile şi toţi şoferii depunând efort de a-l alege anume el din tot ce se importa. Aşa că numele Carpaţi îşi câştigase deja o reputaţie excelentă în anii 60 în Columbia.
Foto: Camionul românesc Carpaţi

La sfârşitul anilor 60, în orăşelul Belen de Umbria se dorea să se pună un accent mult mai mare de cultivarea cafelei. Orăşelul e situat la o altitudine de 1.634 metri deasupra nivelului mării, şi e înconjurat de un relief magnific de frumos, propice cafelei. Dar acelaşi relief e greu accesibil camioanelor.
Foto: Aro Carpaţi, transportând cafea în Columbia

Atunci, în anul 1969, Cooperativa de Transportadores de Belen de Umbria, cea care era responsabilă pentru a asigura transportul muncitorilor din localitate spre plantaţiile de cafea, a cerut guvernului columbian să importe o partidă de câte sute de offroader-e.
Foto: Afiş din Belen de Umbria, având Aro Carpaţi drept simbol reprezentantiv al oraşului

Era o problemă ce putea fi rezolvată în contextul acelor ani tot doar cu ţările din Europa de Est, iar atunci columbienii, datorită reputaţiei pe care o acumulase camionul Carpaţi, le-au cerut celor din România şi offroader-e. „Daţi-ne şi maşini de teren Carpaţi, la fel de bune”, ar fi cerut cei din Columbia, după înscrierile narative din arhivele columbiene. Şi s-a discutat despre o primă partidă mare, dar şi despre importuri constante. Alte informaţii spun că un anume Sebastian Gutierrez Calle, care ar fi ocupat o funcţie administrativă în oraş, ar fi călătorit în 1967 în România şi a cunoscut modelul românesc pe viu, iar atunci când a fost adresată solicitarea către guvernul columbian, a fost specificat din start că se doreşte anume maşina de teren produsă la Câmpulung Muscel, în România.
Foto: Un exemplar Aro Carpaţi din Columbia în zilele noastre, pe care poate fi observată inscripţia „Fabricat în România”

Cei din România au dat curs solicitării şi s-au gândit că modelul M-461, produs la Câmpulung, va face faţă perfect condiţiilor din America de Sud. Şi a fost luată decizia de a-l vinde cu denumirea de Aro Carpaţi în Columbia, capitalizând pe reputaţia acumulată de camionul Carpaţi. Cine zicea că-n perioada aia nu existau idei bune de marketing?
Foto: Un afiş din Belen de Umbria, care îl felicită pe Aro Carpaţi şi-i mulţumeşte pentru serviciul faţă de societate

Ei bine, primele Aro Carpaţi care au fost livrate în Columbia în schimbul cafelei au ajuns către cei care aveau cea mai mare nevoie de ele, locuitorii din orăşelul Belen de Umbria. Iniţial, a fost vorba de câteva zeci de exemplare Aro Carpaţi, pe care cooperativa locală le-a distribuit celor ce munceau la cafea şi altor câţiva funcţionari în oraş. În scurt timp, au mai venit şi alte partide, iar numărul exemplarelor Aro din oraş a trecut de 100.
În paralel, modelul a început a fi livrat pentru întreaga Columbia şi a devenit rapid unul din cele mai îndrăgite. Dar nicăieri dragostea pentru Aro Carpaţi nu a fost mai mare decât în Belen de Umbria. În câţiva ani, aici aproape că nu mai exista un alt model de automobil care să circule prin oraş. Cu el muncitorii mergeau să muncească la cafea sau alte culturi, sau să aducă roada de pe plantaţii în sat. Cu el se făceau toate.
Aro-ul românesc s-a dovedit a fi atât de durabil, încât unii columbieni încărcau zeci de saci peste el, maşina devenit aproape invizibilă de sub mormanul de saci. Însă construcţia ei rezista, iar asta i-a făcut pe columbieni să adore acest model din România.
Foto: Un Aro Carpaţi şi sacii de cafea transpotaţi de el în Columbia, maşina aproape că nu se mai vede

Uneori bena era transformată pentru transportul unui număr mai mare de persoane. Alteori peste compartimentul benei se fixa un acoperiş rigid, iar acesta servea la rândul lui drept suport pentru câţiva zeci de saci de cafea puşi deasupra.
Foto: Aro Carpaţi, încărcat din plin, pe partea laterală a capotei poate fi observată denumirea

E greu de imaginat câte tone ajungea să cântărească un asemenea Aro Carpaţi, dar acest rezista şi cu toată greutatea asta înainta prin relieful muntos şi noroios.
Foto: Condiţiile dificile de exploatre a lui Aro în Columbia

Înregistrările din arhivele columbiene arată că acest model românesc a fost livrat până la sfârşitul producţiei sale şi a devenit una din cele mai iubite maşini în Columbia. De-a lungul timpului, oamenii au dezvoltat o cultură din a-l decora şi revopsi în toate culorile posibile, iar columbienii adoră culorile intense, şi pentru casele lor, şi pentru maşinile lor.
Mii de exemplare Aro Carpaţi mai există şi azi în Columbia, păstrate în stare bună, nemuritoare, toate imagini din acest articol fiind adunate din publicări recente, din ultimii zece ani, majoritatea din 2019 încoace. În orăşele precum Belen de Ubria, dar şi multe altele cu relief similar, Aro Carpaţi este până în zilele noastre maşina dominantă, aproape singurul model, ce predomină pe străzi.
Aceste exemplare Aro pot fi văzute pe străzi ca maşini de familie, multifuncţionale, iar reportajele periodice de la televiziunile de la televiziunile columbiene au zeci de intervenţii în care oamenii vorbesc cu admiraţie despre dârzenia acestei maşini şi spun că probabil nicio altă maşină n-ar rezista în relieful lor şi-n condiţiile lor de exploatare.
Mai mult ca atât, în prezent, în Belen de Umbria se organizează anual, la 16 iulie, festivalul „Ziua Carpaţilor”, dedicată în totalitate modelului românesc, fabricat la Câmpulung Muscel. La acest festival participă majoritatea exemplarelor Aro Carpaţi, care încă mai sunt dominante astăzi în Belen de Umbria, dar sunt binevenite şi exemplare din alte părţi ale Columbiei.
Foto: Imagine de la un festival dedicat lui Aro Carpaţi în Belen de Umbria

Acel festival alege în fiecare an şi maşina care merită titlul de ”Regele Carpaţilor”, atribuit exemplarului aflat în cea mai bună condiţie. Şi e ceva care se întâmplă şi în prezent, pentru că ne-am documentat până şi pagina actualizată cu regularitate a primăriei din Belen de Umbria.
Foto: Exemplarul Aro Carpaţi câştigător în 2012-2013

Şi până şi atunci când au loc alte evenimente culturale în acest oraş de căpătâi pentru Aro în Columbia, afişele îl prezintă de obicei pe Aro Carpaţi ca un simbol al Belen de Umbria, iar asta nu e ceva ce se întâmpla doar 20-30 de ani în urmă, ci se întâmplă până în prezent!
Este, deci, o dragoste pentru modelul românesc, care e la fel de intensă şi azi, într-un loc neştiut prin părţile noastre, într-un oraş din Columbia care are azi peste 30 mii locuitori, situat la peste 1.600 metri altitudine, în care îndeletnicirea principală e cultivarea cafelei, iar pasiunea principală e cea pentru Aro Carpaţi!
Foto: Un Aro Carpaţi folosit de zi cu zi în Columbia
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter