Kia a anunţat datele tehnice pentru noul SUV electric EV9, acesta va oferi peste 500 km autonomie cu 7 locuri la bord

29 Martie 2023, 11:10
Redacţia PiataAuto.md
Acum două săptămâni, anunţam despre dezvăluirea noului SUV electric de talie mare KIA EV9, bazat ca un concept anterior care fascinase publicul. Vorbeam atunci despre designul şi funcţionalităţile lui, dar spuneam că datele exacte tehnice nu fuseseră anunţate şi estimam o autonomie de peste 400-500 km şi o putere de încărcare de 350 kW, pe arhitectură de 800V. Ei bine, estimările noastre au fost apropiate. Noul SUV electric Kia promite o autonomie de 541 km în ciclu WLTP, însă e o cifră care mai trebuie să treacă de omologarea oficială.
SUV-ul va avea 5.010 mm lungime, deci efectiv va avea dimensiuni situate între Mercedes GLE şi GLS, poziţionându-se undeva pe la mijloc, între ele. Ampatamentul e uriaş, măsurând 3.010 mm, dar maşinile electrice actuale încearcă întotdeauna să obţină un ampatament maxim, pentru a face loc unei baterii cât mai mari.
Vor exista două versiuni de baterii pe EV9 — una de 76,1 kWh şi alta de 99,8 kWh. Bateria mai mică va fi oferită doar pentru versiunea cu tracţiune spate a SUV-ului, în timp ce bateria mai mare poate veni şi cu tracţiune spate, şi cu integrală.
De aici putem deduce că autonomia maximă va fi valabilă pentru versiunea cu tracţiune spate, dar cu baterie mare, care va face uz de un electromotor de 204 CP şi 350 Nm pentru a propulsa SUV-ul imens. Timpul de acceleraţie nu va fi tocmai rapid — 9,4 secunde până la prima sută, deci vorbim de un SUV mare, relativ greoi în acceleraţii, care s-ar putea să fie şi greu de pornit în rampe acoperite cu zăpadă cu tracţiunea sa spate, raportată la greutatea mare a maşinii.
Versiunea cu baterie mai mică, dar tot cu tracţiune spate, va avea o putere un pic mai mare, de 217 CP şi va prinde suta în 8,2 secunde.
Varianta cu două motoare şi baterie mare va fi mai dinamică, oferind o putere totală de 385 CP şi un cuplu maxim de 600 Nm. Aici deja Kia EV9 poate prinde suta în 6,0 secunde. Şi tot pentru această versiune, Kia va vinde online un pachet care deblochează încă 100 Nm în plus pentru maşina ta, iar cu 700 Nm ea va putea accelera deja în 5,3 secunde până la prima sută! Această opţiune de putere suplimentară prin abonament nu e prima din industrie, dar face parte cam din aceeaşi categorie cu scaunele încălzite, pentru care trebuie să plăteşti abonament.
Arhitectura de 800V se confirmă, bineînţeles, iar maşina va avea şi capacitatea de a servi drept sursă de electricitate pentru casă sau pentru echipamente în aer liber, livrând o putere de până la 3,68 kW. Bateria va putea fi încărcată cu o viteză ce garantează că în 15 minute poţi obţine până la 239 km. Kia nu anunţă autonomia pentru celelalte versiuni, dar nici greutatea maşinii. Însă, judecând după dimensiunile mari, cel mai probabil maşina va cântări între 2,7 şi 2,9 tone la gol, în funcţie de mărimea bateriei alese.
0
1,543
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!