O Acura NSX, care a stat 20 de ani sub apă, s-a vândut de curând la o licitaţie cu un preţ neaşteptat de mare

13 Martie 2023, 17:35
Redacţia PiataAuto.md
Honda sau Acura NSX e un model legendar, care s-a vândut fie cu emblemă Acura, fie Honda, în dependenţă de regiune, dar era identic în design şi inginerie. A fost supercar-ul japonez creat să egaleze în performanţe modelele Ferrari ale vremii, dar să demonstreze totodată că o asemenea maşină poate fi şi fiabilă. Şi a fost! Modelul a devenit într-atât de legendar, încât de curând în USA până şi un exemplar care a stat 20 de ani sub apă a fost vândut la licitaţie cu un preţ neaşteptat de mare, de 8.500 dolari
Acura NSX avea motor V6 amplasat median transversal. Avea 3,0 litri la început, livrând 253 CP cu cutia automată şi 270 CP cu cea manuală, fără vreo turbină şi se putea tura la 8.000 rpm. În 1997, motorul de 3,0 litri a primit sistem VTEC, pe lângă el fiind lansat şi un motor de 3,2 litri. Au urmat şi lansări de ediţii speciale, dar azi practic orice Honda sau Acura NSX în stare mai bună se vinde cu zeci de mii de dolari sau mai mult. Maşina de mai jos, de exemplu, e o Acura NSX Zanardi Edition, care s-a vândut în 2021 cu 195.000 dolari SUA!
Aşadar, dacă NSX-urile în stare impecabilă să vând atât de scump, iar preţurile au mai şi crescut între timp, atunci nu mai e atât de fantastic să auzim că pe maşina care a stat 20 de ani sub apă cineva a plătit 8.500 dolari. Maşina a fost furată în 2003 şi nu a fost găsită decât de curând, când a fost descoperită accidental pe fundul râului Yadkin din statul Carolina de Nord din SUA, în timp ce poliţia investiga o crimă.
Astfel, maşina a stat pe fundul râului toată această perioadă şi e în mod evident afectată. Caroseria sa e plină de rugină, iar prin nişele ei există depuneri mari de mâl. Interiorul e plin cu vegetaţie şi gunoi acumulat, cauciucurile, căptuşelile şi alte componente flexibile fiind practic dispărute.
De fapt, e greu să-ţi imaginezi că ai mai putea face ceva din această maşină, întrucât metalul care a stat 20 de ani sub apă ar putea fi revigorat doar dacă imediat după scoaterea la suprafaţă e tratat corespunzător. În caz contrar, oxidarea îl afectează mai mult anume după scoaterea la suprafaţă şi anume aşa pare să se fi întâmplat şi-n acest caz.
Totuşi, cel care a plătit 8.500 dolari pe ea la licitaţie a şi declarat că vrea să restaureze complet această Acura NSX. Dacă-i va reuşi şi ce va reuşi să facă din ea vom afla, cel mai probabil, abia peste câţiva ani.
0
4,467
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!