Pedepse mult mai dure în Moldova, până la arest, pentru şoferii care sunt prinşi conducând după ce le-a fost suspendat permisul

5 Martie 2023, 09:30
Redacţia PiataAuto.md
Printre modificările la codul contravenţional, votate acum câteva zile în Republica Moldova, există şi o prevedere foarte importantă, care a fost trecută cu vederea de atenţia publică. Ea vizează şoferii cărora le-a fost suspendat permisul de conducere de autorităţi, dar au decis să urce oricum la volan şi să-şi conducă maşina fără permis. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, în cazul accidentului recent de lângă Stăuceni, când un şofer căruia îi fusese anterior suspendat permisul pentru condus în stare de ebrietate, a lovit cu Opelul său doi copii biciclişti, de 12 ani, unul dintre care, Valerian, a decedat ulterior la spital.
Foto: Maşina din accidentul de la Stăuceni, condusă de un şofer ce avea permisul suspendat după ce fusese prins anterior în stare de ebrietate

Acum, conform noilor modificări, şoferii care vor fi prinşi conducând după ce le-a fost suspendat permisul de conducere, vor fi pedepsiţi mult mai dur şi se pot alege până şi cu arest contravenţional, chiar dacă au fost prinşi în cadrul unui control de rutină, nu după ce au comis un accident. Atunci când fapta lor are şi conotaţie penală, pedepsele sunt deja mult mai dure. Dar până şi simpla constatare a unui şofer cu permisul suspendat la volan se va lăsa cu o pedeapsă mult mai mare.
Astfel, până acum un asemenea şofer risca doar amendă, de la 3.500 lei la 6.000 lei, pe care, dacă o achita în termen de 72 de ore, suma era redusă la 1.750-3.000 lei (circa 87-150 euro). Acum, după noile modificări deja votate în parlament, aceeaşi faptă va putea avea una din trei pedepse posibile:
• Amendă de la 12.000 la 15.000 lei
• Muncă neremunerată în folosul comunităţii cu o durată de 40-60 ore
• Arest contravenţional de 15 zile
Deci, şi amenda e mult mai mare, dar mai apar şi pedepsele alternative, prin care şoferul poate fi pus la muncă în folosul comunităţii sau chiar arestul contravenţional pe termen de 15 zile. Iar această prevedere se aplică indiferent de motivul pentru care a fost suspendat permisul — pentru că au fost acumulate 15 puncte de penalizare din mai multe încălcări sau pentru o încălcare mult mai gravă, care prevede suspendarea imediată a permisului. Cert e că noua prevedere legală ar trebui să descurajeze foarte mult intenţia şoferilor cu permisul suspendat de a mai vrea să urce la volan pe perioada suspendării.
0
2,877
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!