Primăria Chişinău anunţă că vopseşte trecerile de pietoni de lângă licee şi publică imagini cu singura trecere denivelată, deşi trebuiau să existe minim 20

15 Martie 2023, 10:14
Redacţia PiataAuto.md
În contextul numărului mare de accidente rutiere din anul 2023, cu implicarea pietonilor, primăria Chişinău anunţă că vopseşte trecerile de pietoni de lângă licee, adică face un lucru absolut firesc, care trebuia făcut demult, or, marcajul de pe trecerile de pietoni trebuie să fie întotdeauna vizibil, nu doar primăvara. În comunicatul primăriei, se spune că măsura are drept scop sporirea siguranţei în trafic pentru copiii care traversează strada, iar ulterior vor fi vopsite şi celelalte treceri de pietoni din oraş. Şi tot în comunicatul primăriei se publică preponderent imagini de la o trecere de pietoni denivelată. Problema e că aceasta e singura trecere denivelată de acest tip din Chişinău, deşi trebuia să există deja minim 20 încă de acum un an.
În decembrie 2021, primăria anunţa că a apărut prima trecere denivelată de pietoni de lângă o instituţie de învăţământ, în apropierea liceului Ştefan cel Mare de pe strada Florilor, şi ne spunea că în „următoarea perioadă vor apărea un număr de 20 de asemenea treceri de pietoni denivelate lângă instituţii de învăţământ”. De fapt, nu a mai apărut nicio altă asemenea trecere, lângă vreo altă instituţie, iar dacă cineva cunoaşte vreo una, ne poate anunţa în comentarii.
Foto: Imagine din decembrie 2021 cu aceeaşi trecere denivelată

Acum primăria publică imagini cu muncitori care aplică marcaje pe o trecere denivelată. Şi, de fapt, e exact aceeaşi trecere de pietoni, doar că e fotografiată din alt unghi.
Paradoxul e că trecerea nu derivă în trotuar, ci direct în drumul de acces spre şcoală! Prin urmare, copii care traversează „mai sigur” datorită denivelării, ajung ulterior printre maşinile care intră spre şcoală!
Foto: Imagine din decembrie 2021, care arată cum copiii ajung pe drumul de acces către şcoală, printre maşini, după ce traversează trecerea

Am încercat să contactăm serviciul de presă al primăriei Chişinău, pentru a-i întreba de ce până în prezent nu avem măcar cele 20 de treceri denivelate promise în decembrie, şi ce are de gând să facă primăria pentru securizarea adiţională a trecerilor de pietoni lângă instituţii de învăţământ, altceva decât vopsirea obligatorie, spre exemplu denivelări, insuliţe de siguranţe, metode de calmare a traficului sau separări de trafic cu bandă de intrare spre şcoală. Din păcate, la telefonul primăriei nu răspunde nimeni, aşa că am trimis solicitările la adresa electronică indicată şi încă aşteptăm un răspuns.
Foto: Imagine din 2023, care arată că trecerea dă tot în acelaşi drum de acces

Partea cinică din comunicatul primăriei sună aşa: „În context, Primarul General, Ion Ceban, a chemat conducătorii auto să respecte regulamentul circulaţiei rutiere [...]”. Spunem că e o parte cinică din comunicatul primăriei pentru că nu e suficient să chemi conducătorii auto să respecte regulamentul, dar primăria să nu trimită niciun reprezentat la întrunirea iniţiată de Inspectoratul General de Poliţie în ianuarie, pe problema accidentelor cu pietoni, inclusiv copii, unde s-a discutat ce soluţii se pot aplica, şi unde am fost prezenţi şi noi. Nu e motiv de laudă, să spui că vopseşti acum trecerile de pietoni de lângă licee, arătând că ieri aceste treceri erau aproape invizibile în marcajele lor. Vopsirea trecerilor nu e o acţiune de lăudat a primăriei, e o acţiune obligatorie, care trebuie făcută ori de câte ori e necesar ca aceste treceri să nu ajungă niciodată şterse, iar cel mai bine e să se folosească vopsea care nu ţine doar câteva luni. E ca şi cum ţi-ai ţine flămând copilul o săptămână şi în lunea următoare anunţi la toţi vecinii că azi i-ai dat mâncare copilului şi aştepţi să fii lăudat pentru asta! Iar dacă faci doar vopsire, fără a avea grijă de infrastructură civilizată, e ca şi cum ai trimite acel copil să umble desculţ prin zăpadă, fără să-i dai cizme calde. E timpul, poate, ca autorităţile care au grijă de aceste aspecte în oraş să aibă o abordare mai civilizată, mai vizionară, mai cu grijă faţă de siguranţa reală a copiilor şi tuturor pietonilor din oraş? Sau câte accidente mai e nevoie să se producă, ca să nu mai auzim asemenea comunicate absurde cu aceeaşi trecere de pietoni care ni se pune în faţă al de 2 ani la rând ca exemplu a ceva ce nu mai are continuitate?
2
837
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!