Primăria Chişinău ne-a răspuns la întrebările noastre, spunându-ne ce planifică să facă pentru siguranţa pietonilor

20 Martie 2023, 10:21
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile, primăria Chişinău anunţa că a început a vopsi trecerile de pietoni de lângă instituţiile de învăţământ şi publica imagini cu aceeaşi trecere denivelată, menţionată şi în anul 2021 drept prima dintr-o serie de 20 de treceri denivelate, care urmau să fie realizate în Chişinău, şi care nu au mai fost făcute. Am publicat atunci ştirea cu observaţiile noastre despre această situaţie, şi mai menţionam că am adresat primăriei Chişinău întrebări directe despre cele 19 treceri denivelate promise şi nerealizate, dar şi despre ce are de gând să facă primăria pentru siguranţa pietonilor, dacă tot a ignorat invitaţia Inspectoratului General de Poliţie la întrunirea dedicată căutării soluţiilor pentru situaţia alarmantă a accidentelor cu pietoni din acest an din Chişinău.
Ei bine, într-un final am primit un răspuns de la Direcţia Generală Mobilitate Urbană (DGMU). Am întrebat de ce trecerea de pe strada Florilor a rămas singura denivelată, dacă în decembrie 2021 se promiteau minim 20 de asemenea treceri? Nu ni s-a spus de ce nu au fost făcute celelalte 19, dar cei de la DGMU ne-au anunţat că în acest an vor fi „reluate acţiunile de supraînălţare a trecerilor de pietoni în preajma instituţiilor de învăţământ, conform dispoziţiei viceprimarului nr. 551-d din 7 octombrie 2020”. Deci, deja au trecut 2 ani şi jumătate de la acea dispoziţie menţionată de DGMU. Lucrările sunt planificate să înceapă la sfârşitul lunii mai, urmând a fi finalizate la sfârşitul anului, mai menţionează cei de la mobilitate urbană.
„Când planifică primăria să facă lucrări adiţionale de securizare a acestor treceri, altele decât vopsirea, care ţine doar câteva luni — treceri denivelate, insuliţe de siguranţă, instrumente de calmare a traficului?” — i-am întrebat pe cei de la DGMU. Aceştia ne-au răspuns că în acest an Exdrupo, regia care aplică marcajele de obicei, va cumpăra vopsea bicomponentă, care va fi utilizată la aplicarea a peste 4 mii metri pătraţi de marcaje rutiere, preponderent trecerile din zona instituţiilor de învăţământ. Vopseaua menţionată ar trebui să aibă o durată mai mare de rezistenţă şi o vizibilitate mai bună în perioada rece a anului.
De asemenea, cei de la DGMU spun că în acest an vor fi iluminate 200 de treceri din capitală. În prezent, din 800 de treceri de pietoni din Chişinău, doar 460 sunt amenajate corespunzător, menţionează DGMU în răspunsul lor către redacţia noastră. Aceştia mai spun că în prezent se testează şi iluminarea cu proiectoare, despre care scriam acum câteva zile.
În 5 locuri din oraş urmează a fi implementate soluţii suplimentare de securizare a trecerilor de pietoni. Aceste soluţii, conform DGMU, includ: coborârea bordurilor, îngustarea benzilor de circulaţie cu amenajarea insuliţelor de refugiu şi a delimitatoarelor de sens, pentru a face imposibilă depăşirea pe contrasens la zebră, precum şi limitarea vitezei la 30 km/h în aceste zone. Cele 5 locuri din Chişinău, unde urmează a fi implementate asemenea soluţii sunt:

• Calea Ieşilor (nu este clar, deocamdată, care dintre treceri)

• Şoseaua Hânceşti la intersecţie cu strada Academiei

• Trecerile de la intersecţia străzilor Independenţei şi strada Teilor

• Strada Mioriţa

• Trecerile de la intersecţia străzilor Constantin Stere şi Alexei Sciusev.

Rămâne să urmărim câte din aceste promisiuni vor fi transpune în practică.
0
1,112
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!