Puterea de a redeveni cine eşti cu adevărat: istoria iluzionistului Garry Cozma din Moldova, care a muncit şi taximetrist, şi curier o perioadă

9 Martie 2023, 21:44
Ilie Toma
Viaţa e formată adeseori din perioade dificile, de căderi şi rătăciri, şi de multe ori din circumstanţe care nu au depins de tine. Şi odată ajuns într-un loc în care nu te simţi în apele tale, e foarte uşor ca acea cădere să se instaureze ca o normalitate şi să uiţi cum a fost să urci, să uiţi ce te menţinea sus, să uiţi cine eşti şi cum să redevii cine eşti cu adevărat. În Moldova există un iluzionist extraordinar de talentat. Îi spune Garry Cozma şi-l ştiam de mai mulţi ani, iar prestaţia sa scenică a fost întotdeauna extraordinară. De curând, Garry a anunţat cu tot curajul că revine fără modestie în lumea iluzionismului şi a prestidigitaţiei, declarând că este cel mai bun în ceea ce face. Şi nu e laudă sau o exagerare, pentru că cât se poate de adevărat. Dar puţini ştiu că Garry a avut o perioadă foarte dificilă pentru el, timp de un an şi jumătate, timp în care nevoia l-a impus să muncească şi curier, şi taximetrist, conducând o Toyota Prius şi zile, şi nopţi, pentru a putea aduce bani acasă. Am vorbim direct cu Garry Cozma, pentru a-i auzi istoria.
Garry a început a activa din 2009 ca magician. A început ca muzician şi cânta într-n band, în România, făcând atmosferă la o renumită emisiune matinală. La o astfel de emisiune, vin adesea oameni interesant, iar într-o dimineaţă a venit iluzionistul Bogdan Marcu, de la care Garry a învăţat primele trucuri pentru a-şi distra colegii de band, iar mai apoi Bogdan i-a fost o bună perioadă şi mentor. Începuse să practice trucuri în faţa prietenilor, până când şi formaţia s-a destrămat. Apoi a revenit la Donduşeni, în Moldova, de unde e originar şi timp de câteva luni a tot exersat acolo trucurile în cercurile de prieteni. Acolo a fost observat de un băiat, care i-a propus să meargă în restaurante, pentru a da numere de iluzionism. Era anul 2010 şi atunci Garry a început a câştiga bani din iluzionism şi magie, înţelegând că ar putea face o carieră din asta.
A crescut pas cu pas, perfecţionându-şi tehnica şi făcându-şi un nume. Devenise cunoscut şi pentru că era talentat în ceea ce face dar şi pentru că era, în esenţă, singurul iluzionist care oferea o prestaţie atât de profesionistă şi impresionantă. Dar apoi a venit anul 2020, când, în luna martie, pandemia a dat peste noi toţi, iar pe cei din mediul artistic i-a lipsit total de posibilitatea de munci, pentru că toate evenimentele erau interzise. „În câteva zile după ce începuse lockdown-ul, s-au terminat banii pe care-i acumulasem până atunci. Mi-am dat seama că mult timp nu se vor mai organiza evenimente şi e nevoie să fac ceva”. S-a gândit ce poate face el cu capacităţile lui, din ceea ce era permis. Stătea el, şi iubita sa alături, şi se gândeau la o soluţie, când le-a apărut o publicitate în faţă, a unei companii care căuta şoferi pentru livrări. N-a stat mult pe gânduri şi a sunat acolo, iar după 2 zile de instructaj, a 3-a zile deja era singur în maşină şi livra mâncare la domiciliu.
Munca de curier a fost relativ plăcută, deşi era intensă şi istovitoare. Nu comunica prea mult oamenii, pentru că era evitat contactul prea lung. Dar totuşi, oamenii erau diferiţi şi, deşi el lucrase anterior cu o mulţime de oameni, cărora le presta servicii, a fost un duş rece să descopere că în rol de magician avea parte de apreciere şi respect, pe când cu un curier unii oameni se purtau frumos, iar alţii total nedemn. A trebuit să-şi calce peste ego, însă, şi a continuat vreme de 2 luni şi jumătate, când s-a mutat în munca de taximetrist.
Aici, lucrurile au devenit şi mai dificile, de fapt. Pe de o parte, mulţi munceau de acasă şi era o cerere mult mai mică pentru serviciile de taxi. Garry spune că dacă reuşea să facă 10-15 comenzi pe zi, era o zi superbă. „O perioadă destul de lungă stăteai toată ziua în maşină, chiar şi nopţile, ca să aduni bani să dai planul, ca să nu intri în datorii. Asta mai lipsea, să lucrezi în taxi ca să acumulezi datorii.” — ne povesteşte Garry. A început a munci în taxi în iunie 2020 şi a continuat până în toamna târzie a anului 2021, deci aproape 1 an şi jumătate. A condus 3 exemplare Toyota Prius 20 în această perioadă, iar apoi şi un Prius 30. Maşinile erau ale parcului, iar el plătea un soi de chirie pentru ele, sub forma unui plan zilnic care trebuia livrat indiferent de ce făceai. Garry spune că acest sistem i se păruse o nebunie totală faţă de şoferi, care ajung astfel să fie jecmăniţi, practic, şi rămân adeseori fără remunerare proprie, muncind doar pentru a împlini planul.
Foto: Garry Cozma, la volanul taxiului

În vara lui 2021, după un an de muncă în taxi şi câştiguri la limită, Garry spune că începuse, în sfârşit să se câştige bine în munca de taximetrist, când se putea face câte 1.000 lei pe zi. „Cumva m-am bucurat, mi-am zis că în sfârşit, după o perioadă în care nu se făceau bani, a venit în sfârşit o perioadă în care se poate simţi ceva. Dar apoi a venit toamna şi iar nu se mai făceau bani şi trebuia să scot banii din casă din ce am adunat vara, ca să dau planul. Vorbind cu alţi taximetrişti am aflat că volumele variază în funcţie de sezon, vara şi iarna în jurul sărbătorilor e mai mult de muncă, toamna nu prea, în ianuarie la fel.”
„Pentru un artist, care a ajuns la o anumită apreciere publică, e o traumă psihologică această schimbare”, ne spune Garry. „Munca de taximetrist pentru mine a fost una care mă deprima tot mai mult şi mai mult, mai ales când aveam parte de clienţi care te tratau nedemn. Sunt şi taximetrişti la fel de nedemni, desigur, şi sunt şi oameni minunaţi în calitate de pasageri. Dar eu simţeam că mă cuprinde depresia, ca un vârtej care mă trăgea tot mai mult spre gânduri sumbre.”, spune Garry. Iubita sa a fost cea care l-a făcut să aibă din nou încredere în forţele proprii. ”Efectiv, mi-a amintit cine sunt, şi ce pot, şi mi-a dat curajul să redevin aşa cum voiam să fiu”, spune Garry. Din toamna anului 2021, Garry a reînceput, pas cu pas, să se dedice iluzionismului.
Şi-a creat numele noi şi şi-a perfecţionat stilul său de trucuri cu impact vizual, unde obiectele se transformă în decursul prestaţiei, iar numărul e diluat cu momente de comedie stand-up, ceea ce-l face mai distractiv şi mai interactiv, întrucât participă şi invitaţii. Şi-a creat mai multe categorii de numere pentru copii de diferite vârste şi a constatat că aceştia rămân extaziaţi de ceea ce le prezintă. Are numere pentru vârste mai mici, mai medii, mai mari şi o face cu toată dăruirea.
În 2022 a contractat o echipă de manageri pentru social media, care-l ajută să comunice online ceea ce face, are şi o pagină de Instagram cu activităţile sale curente. Iar acum, la început de an 2023, poate spune că e primul an în care calendarul său are evenimente rezervate până şi pentru vară. Sigur, mai are şi goluri libere, dar e pentru prima dată când vede că oamenii rezervă cu multe luni înainte evenimentele şi are din nou siguranţa zile de mâine, făcând ceea ce simte prin toată fiinţa sa că trebuie să facă. Acum trăieşte doar iluzionism, şi e mai încrezut ca niciodată în viitorul său. Vrea să se lanseze şi în România — de fapt, vrea să trateze Moldova şi România ca o singură piaţă, pentru că spune că avem cea mai mare oportunitate, faptul că vorbim aceeaşi limbă.
După munca în taxi şi curierat, spune că a început a aprecia altfel nu doar munca taximetriştilor, ci şi în general munca tuturor celorlalţi oameni, banii şi viaţa în general. Îi este recunoscător iubitei sale şi spune că fără ea, astăzi ar fi fost într-un cu totul alt punct, cel mai probabil încă rătăcind debusolat undeva în ceaţa unei căderi. Ea i-a redat puterea de a redeveni cine este cu adevărat, iar acum Garry Cozma este iluzionistul călit, trecut prin cercul de foc şi care ştie ce are de făcut, ştie ce talent are şi ştie încotro merge. Vom mai auzi multe despre Garry Cozma de acum încolo, şi despre prestaţiile lui superbe de iluzionism, cu siguranţă!
0
1,885
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!