Schemă de corupţie la examenele pentru permis auto în Moldova, cu 20 mii euro colectaţi lunar pentru responsabilii din ASP şi 13 mii euro descoperiţi sub capota unei maşini

28 Martie 2023, 13:53
Redacţia PiataAuto.md
Despre corupţia la examenele auto se vorbeşte de mult timp în Moldova, iar rezultatele eliberărilor de permise de conducere în schimbul mitei se văd ulterior pe traseele naţionale, în teribilism, atitudine în trafic şi adeseori accidente rutiere grave. Astăzi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) din Moldova a anunţat finalizarea documentării unei scheme majore de corupţie în acest sens, cu arestări făcute. În cadrul schemei deconspirate, se colectau lunar circa 20 mii euro doar din nordul Moldovei, banii fiind transmişi şefilor ierarhic superiori de la Chişinău, pentru acoperire.
Sumele pretinse drept mită pentru eliberarea unui permis variau între 400 şi 1.200 euro. Şase angajaţi ai ASP — structură responsabilă de examenele de permis de conducere şi eliberarea permiselor — au fost documentaţi în modul în care colectau mita, apoi transmiteau o parte din sumă şefilor. Exista un întreg lanţ de transmitere, de la inspectori din Bălţi la un alt angajat, iar acesta aducea lunar câte 2.500 euro la un angajat din Chişinău al ASP, responsabil de primirea mitei colectate din nordul ţării. Suma totală a colectărilor lunare, din mai multe raioane din nordul ţării, ajungea la 20 mii euro lunar.
Cei de la CNA au operat mai multe percheziţii la domiciliile şi în maşinile celor vizaţi în dosar şi, surpriză, în maşina unuia din suspecţi au găsit 13 mii euro ascunse într-un spaţiu de sub capotă!
Au mai fost găsite alte sume de bani, precum 30 mii euro, 20 mii lei. Mai mult ca atât, la cei percheziţionaţi s-au găsit şi arme deţinute ilegal. Investigaţiile în dosar continuă, cei 6 angajaţi menţionaţi fiind reţinuţi de ofiţerii CNA.
0
1,769
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!