Suedezii au făcut un studiu de 2 ani şi 3 milioane de euro pentru a afla dacă turbinele eoliene maritime afectează păsările în vreun fel

7 Martie 2023, 11:25
Redacţia PiataAuto.md
Turbinele eoliene amplasate în mare sunt tot mai frecvente, tot mai departe de ţărm, datorită noilor tehnologii, cum ar fi bazele flotante de care acestea sunt fixate. În ultimi ani au fost inaugurate parcuri imense de turbine eoliene, iar multe altele sunt în construcţie. Compania suedeză Vattenfall, care deţine asemenea parcuri eoliene, a făcut un studiu enorm la unul din parcurile sale, situate în apropiere de Scoţia. Studiul suedezilor trebuia să afle dacă turbinele eoliene nu afectează păsările, în special elicele care se pot învârti cu viteză mare în largul mărilor şi oceanelor.
Pare o misiune simplă, pentru a afla un lucru la fel de simplu, dar abordarea în acest studiu a fost una cât se poate de complexă, or, toată cercetarea a durat 2 ani compleţi şi a avut un buget de 3 milioane de euro! Cei care au executat studiul au instalat multiple camere cu viziune de zi şi nocturnă, ba chiar şi radare, cu scopul de a observa, înregistra şi filma traiectoriile păsărilor, şi a afla dacă unele păsări pot intra în coliziune cu palele elicelor cât acestea se învârtesc şi dacă acestea sunt rănite.
Astfel, au fost înregistrate zeci de mii de păsări de acel sistem instalat pe turbinele eoliene, cu date cumulate şi sistematizate automat, susţinute de arhive video şi date radar. Rezultatul a fost peste aşteptări: în întreaga perioadă a monitorizării nu a avut loc nici măcar o singură coliziune a unei păsări cu vreo pală de elice sau orice alt component de turbină din întreg parcul eolian urmărit. Radarul şi datele acumulate au relevat că păsările ocolesc de obicei la o distanţă de 90-160 metri elicele în rotire, deci de departe, doar o singură specie ocolindule la circa 40-50 metri. Dar, oricum toate păsările s-au dovedit a fi precaute atât în condiţii de zi, cât şi de noapte, şi nici una n-a fost vreodată rănită.
Prin urmare, studiul a venit cu un verdict liniştitor pentru industria turbinelor eoliene, şi va servi drept bază de referinţă pentru a susţine instalarea şi mai multor parcuri eoliene în viitor. Fireşte, anvergura atât de mare a studiului poate părea bizară, dar, probabil era nevoie de o dovadă clară de lipsă a impactului acestor parcuri eoliene maritime pentru păsări, or, energia eoliană a ajuns să fie extraordinar de importantă în Europa şi SUA. În 2022, spre exemplu, energia eoliană şi şi solară în Europa a depăşit-o pe cea pe bază de combustibili fosili deja. Iar tempoul actual de construcţie a noilor parcuri de energie regenerabilă e atât de mare, încât ar putea să reuşească deja către anul 2035 să reducă energia pe bază de combustibil fosili la doar 5% din total, şi asta luând în consideraţie creşterea enormă de cerere pentru electricitate, care va fi dictată de tranziţia la maşini electrice. Aşa că cele 3 milioane de euro cheltuite acum pe studiul păsărilor cu camere şi radare n-au fost aruncate în vânt, ci în favoarea vântului, a electricităţii produse din acestea şi, într-un final, şi a maşinilor electrice.
0
11,914
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!