Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cel mai mare camion electric Scania din Norvegia, cu o greutate totală de 66 tone, şi-a dezvăluit ingineria

15 Martie 2023 - 15:12
Ilie Toma
Scania avansează tot mai mult cu camioanele sale electrice, iar de curând suedezii au anunţat că au livrat cel mai mare camion electric în Norvegia, cu o greutate totală de 66 tone, cu tot cu remorca sa. Odată cu asta, au fost dezvăluite mai multe detalii inginereşti foarte curioase.
Noul camion se bazează pe modelul P45, şi are un sistem de propulsie uşor modificat faţă de camioanele de mare tonaj, produse anterior de Scania. Până acum, Scania a produs câteva camioane mari pe baza modelului 25P. Noi scriam în februarie anul trecut despre un camion electric de 64 tone, pus în operare experimentală în Suedia, aproape de cercul polar. Camioanele electrice mai mici 25P operau cu un singur electromotor şi o cutie cu două trepte, dar despre camionul de 64 tone Scania menţiona că a crescut puterea şi vorbea despre electromotoare la plural, ţinând în secret datele exacte, întrucât camionul era experimental.
Foto: Camion electric Scania de 66 tone, despre care scriam în februarie 2022

Apoi, în iunie 2022, Scania a mai anunţat un alt camion electric de 74 de tone, creat tot pe modelul 25P. Şi acolo Scania a menţionat că e un camion experimental, cu inginerie modificată şi a preferat să ţină ingineria în secret, dar menţiona că acel camion va munci circa 19 ore pe zi, cu doar 5 ore de încărcare.
Foto: Camionul electric Scania de 74 tone, despre care scriam în iunie 2022

Acum, însă, noul camion creat pe modelul P45 îşi dezvăluie un pic mai mult din ingineria sa, întrucât nu mai e calificat drept un camion experimental, ci de serie. Astfel, deşi Scania spune că în configuraţia cu remorcă şi două bene, în care a fost livrat în Norvegia, el va avea masa totală de 66 de tone, pentru că mai mult nu ar încăpea în bene, camionul propriu-zis are, de fapt, masa totală admisă de 74 de tone.
Se pare că acele camioane electrice experimentale de mare tonaj, menţionate mai sus, i-au direcţionat pe inginerii suedezi spre folosirea unei cutii de viteze nu doar cu 2 trepte, ci cu 6 trepte. E exact şi concluzia la care au ajuns cei din Australia, din articolul de acum o săptămână, care modificaseră un camion mai vechi la unul cu propulsie electrică şi menţionaseră că la camioanele de mare tonaj e nevoie de cutie de viteze chiar dacă electromotorul are cuplu mare, livrat din prima secundă.
Noul camion Scania de acum are o configuraţie de 3 axe, şi doar un ax e cu tracţiune. Electromotorul său livrează 450 kW putere, echivalent cu 611 CP, iar cuplul maxim continuu e de 3.500 Nm. O putere, într-adevăr mult mai mare decât la camioanele electrice Scania, anunţate anterior, iar prezenţa unei cutii cu 6 trepte va face tractarea a până la 74 tone şi mai uşoară.
Camionul, cu tot cu remorca sa cu 4 axe, are o greutate proprie de 31 de tone, prin urmare rămâne o sarcină utilă de 43 de tone până la masa maximă de 74 tone. Aşa cum spuneam, însă, în acest caz forma benelor dictează o masă totală practicată de 66 de tone, deci o sarcină utilă de 35 de tone de material transportat.
Camionul electric Scania are 9 baterii la bord, ce însumează o capacitate de 300 kWh. Bateria nu e foarte mare deci, şi Scania nu anunţă autonomia, însă acest exemplar din Norvegia va transporta roci de var, circulând de la carieră spre portul din apropiere, pe o rută ce măsoară puţin peste 20 km. Anual acesta va transporta 120.000 tone de var, deci se estimează că va face circa 3.430 de curse, dacă e să calculăm după sarcina de 35 de tone per cursă. Chiar dacă ar opera 365 zile pe an, asta înseamnă circa 9-10 curse pe zi, deci tot va reuşi să adune un număr mare de kilometri. Cei de la Scania au calculat că acest camion electric va exclude folosirea a 58.000 litri de diesel pentru un parcurs similar, ceea ce va exclude şi emisii de CO2 de 156 de tone. Camionul va încărca în port, la o priză instalată de compania care-l va opera şi poate trage o putere de 130 kW, ceea ce ar însemna vreo 1,5-2 ore de încărcat de 20 la 80-90%. Însă, date fiind rutele scurte, acesta fie va încărca pe perioade mai scurte, fie va încărca maxim 2 ori în 24 de ore.
Aşadar, devine mult mai clară abordarea inginerească a celor de la Scania cu acest camion de mare tonaj şi cu altele de felul său, iar noi zicem că puterea mult mai mare a electromotorului, apariţia unei cutii de viteze cu mai multe trepte şi exploatarea intensă la care va fi supus acest camion dau informaţii foarte curioase despre cum a evoluat ideea de camion electric de 74 de tone, exploatat în condiţii scandinave. Vezi mai jos şi un video publicat de cei de la Scania cu acest nou camion.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter