(VIDEO) Combustibilul sintetic, produs de Porsche ca să salveze motoarele cu ardere internă, costă 10 dolari litrul, iar germanii au arătat interiorul fabricii lor

24 Martie 2023, 13:31
Redacţia PiataAuto.md
Porsche a inaugurat în decembrie 2022 o primă fabrică de combustibil sintetic, cu care spune că vrea să salveze motoarele cu ardere internă la interdicţiile din 2035. Practic, e vorba de metanol sau chiar benzină produsă în proces industrial, folosind energie regenerabilă şi captând CO2 din atmosferă, iar la arderea acelui combustibil într-un motor, se va emite acelaşi CO2 care a fost captat anterior, ceea ce face din acest combustibil unui ecologic. Porsche a pus atât de mare accent pe această idee, încât a aprobat un miliard de investiţii în fabrici uriaşe, după prima fabrică mică din Chile, urmând să devină un producător la scară mare de combustibil sintetic, apoi în februarie a anunţat că vrea să salveze motoarele cu ardere internă cu acest carburant nou, exceptându-le de la interdicţia din 2035, apoi la începutul lui martie Germania anunţa deja obiecţii la planul de interzicere din 2035, iar acum câteva zile scriam că au fost agreate deja şi amendamente cu excepţii pentru acest tip de combustibil, care urmează a fi discutate şi votate. Deci, în trei luni cei de la Porsche s-au mişcat cu viteza lumii de la inaugurarea unei prime fabrici mici în Chile până la împingerea maşinăriei de lobby şi asigurarea unei excepţii la nivelul comisiei europene pentru aceşti combustibili sintetici. Dar, se pare că deocamdată preţul benzinei sintetice e cam mare, circa 10 dolari litru!
Astfel, când vei spune că maşina ta consumă 10 litri/100 km, va însemna să cheltui 100 dolari pentru a parcurge cei 100 km. Iar dacă ai un Porsche 911 cu motor puternic, care arde şi 20 litri la sută pe circuit, plăcerea va costa şi mai mult.
Totuşi, preţul mare acum n-ar trebui să fie văzut dintr-o perspectivă descurajantă atât de repede, or, preţul poate scădea odată cu atingerea producţiei la scară mare, industrială. Iar cei de la Porsche şi-au deschis uşile fabricii lor din Chile pentru protagoniştii unui canal de YouTube.
Noi am explicam în articolele anterioare, menţionate mai sus, cum are loc producţia acestor combustibil, care sunt reacţiile chimice, şi cât de important e ca întregul lanţ logistic să fie asigurat de energie regenerabilă, pentru a păstra aceşti carburanţi cu adevărat la zero emisii. Tocmai de asta, pentru că fabrica e mică deocamdată şi e localizată tocmai în Chile, preţul e cam mare. Dar Porsche vrea să producă 550 milioane de litri anual peste câţiva ani, aşa că atunci preţul ar mai putea scădea un pic. Însă, oricum, Porsche ar putea deveni în câţiva ani o companie care să încaseze miliarde din acest combustibil.
Protagoniştii din video-ul de mai jos au reuşit să alimenteze un Porsche cu acest carburant minune, iar apoi să-l conducă. Pe lângă asta, au explorat niţel şi fabrica de producţie a combustibilului sintetic, pentru a face mai clare procesele de acolo.

Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
34,871
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!