(VIDEO) Cum a reuşit Lexus să creeze un volan yoke ca-n aviaţie, rezolvând problemele volanului Tesla

22 Martie 2023, 12:22
Redacţia PiataAuto.md
Atunci când a apărut Tesla Model S în ultima sa ipostază, fascinaţia sa principală a fost volanul lipsit de partea sa superioară a circumferinţei, dând senzaţia de pilotare a unui avion. Şi, la cât de rapid e un Plaid, acest volan e un atribut perfect pentru a completa imaginea. Dar în scurt timp, foarte mulţi proprietari s-au plâns de el ca fiind incomod mai ales în manevrarea în spaţii strânse, cum ar fi parcările, sau la anumite manevre de evitare rapidă în situaţii limită, pentru că mâna nu are de ce să apuce, atunci când e nevoie de un schimb rapid de mâini pentru a face mai mult decât o rotaţie a volanului. Tesla produce în continuare volan yoke, dar, ascultând criticile, a început a oferi recent şi un volan normal drept alternativă.
Foto: Volan yoke din Tesla

Lexus, însă, a anunţat de curând propriul volan similar, pe care nu-l numeşte yoke, ci un soi de manşă de aviaţie. Fanii Tesla au început să-i ia în zeflemea pe cei de la Lexus, că ultimii ar fi doar copiat ideea Tesla, care nu s-ar deosebi cu nimic. Dar, de fapt, există un substrat puternic de a numit acest volan de aviaţie, iar abordarea inginerească în acest volan e una tipic japoneză, cu multă minuţiozitate şi calcule de rezervă, fiind şi foarte diferită de construcţia Tesla.
Foto: Volan nou similar din Lexus

Astfel, marea diferenţă în noul volan Lexus e faptul că sistemul e unui steer-by-wire, adică volanul nu e conectat mecanic cu roţile, deci nu există obişnuita coloană mecanică ce merge spre caseta de direcţie. Caseta cu pinion şi cremalieră e asistată doar electric, motorul de acolo primind comenzi de la volan prin cablu. Poate suna bizar şi periculos, dar de fapt nu e primul sistem prin fir din lume, primul a fost pus în producţie de Infiniti, acum vreo 10 ani, pe modelul Q50. N-a fost primit prea călduros de fani, şi s-a renunţat la el, dar între timp tehnologia a mai evoluat.
Foto: Conexiunea prin fir, fără coloană mecanică, a sistemului Lexus

Lexus a aplicat tehnologia de volan prin fir pentru a putea ajusta raportul dintre rotirea volanului şi cea a roţilor. Pentru ca un volan yoke să fie funcţional, e bine să excluzi necesitatea unor rotiri complete, ideal e să roteşti maxim spre stânga atât timp cât îţi permit mâinile până la încrucişare şi exact la fel spre dreapta. Volanul Tesla se roteşte 840 grade, sau 2,33 rotaţii complete. Cel din Lexus se roteşte 300 grade, sau 0,83 rotaţii complete şi astfel îl poţi roti maxim în stânga şi maxim în dreapta fără a lua mâinile de pe el.
Ca să faci asta cu o coloană de direcţie conectată mecanic, cum e cea a Tesla şi a majorităţii maşinilor, ar însemna să pui un raport de transmisie între pinion şi cremalieră foarte diferit de alte maşini, mult mai direct. Aşa ar rezolva problema manevrărilor la viteze mici, însă la viteze mari volanul ar fi prea sensibil şi maşina ar fi prea imprecisă în ţinută, reacţionând nedorit de tare la orice mişcare mică de volan. Tocmai de asta Tesla a trebuit să lase volanul să facă 2,33 de rotaţii. La Lexus, însă, deoarece conexiunea e electronică, direcţia poate primi un raport diferit la viteze mici faţă de cele la viteze mari. Astfel maşina nu e excesiv de sensibilă la viteze mari, dar e suficient de sensibilă la viteze mici. Şi de aici vine marea rezolvare.
Iar asocierea cu aviaţia, pe care spuneam că o merită Lexus, vine din redundanţa asigurată acestui sistem, după principiul aviaţiei. Noul volan şi noul sistem va fi implementat pe SUV-ul electric Lexus RZ, iar sistemul va avea 3 surse posibile de alimentare, pentru a nu eşua niciodată — bateria principală mare a maşinii, urmată de bateria de 12V, iar dacă ambele cedează mai există o baterie mică, proprie sistemului. Pe lângă asta, dirijarea propriu-zisă a direcţiei e făcută de un bloc ce pare a cuprinde un electromotor, dar de fapt cuprinde două motoare, pentru a se asigura că dacă unul cedează, rămâne funcţional măcar al doilea pentru a putea opri în siguranţă. Deci, dublare şi triplare de sisteme, la fel ca-n aviaţie.
La etapa de azi, noul volan şi noul sistem e unul de pre-producţie, însă, urmând a fi implementat în serie până în 2025. Tocmai de asta, mai are mici imperfecţiuni, principala fiind o oarecare latenţă în mişcarea roţilor, faţă de cea a volanului.
Această latenţă poate fi văzută şi în video-ul de mai jos, video care explică şi grafic foarte bine acest sistem.
0
4,922
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!