(VIDEO) Cum se asamblează un autobuz în aer liber, cu mâinile, ciocanele şi cheia franceză

15 Martie 2023, 16:33
Redacţia PiataAuto.md
O fabrică de autobuze implică linii de producţie, utilaje mari de fixare şi sudare a componentelor, instrumente avansate, mânuite de muncitori în fixarea componentelor. Aşa se întâmplă, de obicei la fabricile mari, iar munca poate fi mai mult sau mai puţin robotizată şi automatizată, cu un grad mai mare sau mai mic de muncă manuală. În Pakistan, însă, se poate şi altfel. Un întreg autobuz poate fi asamblat doar cu mâinile, riglele, ciocanele şi cheia franceză, direct în aer liber, fără niciun strung de mare precizie sau linie de producţie.
Şasiul e asamblat din profiluri aduse la atelier. Se fac măsurări manuale, pentru a-l face drept. Apoi se vopseşte cu peria.
La punţi, foile de arcuri se pun manual şi tot manual se fixează de şasiu, folosindu-se cheia franceză.
Motorul cu cutia sunt aduse şi nu e foarte clar dacă sunt noi. Apoi, montarea lor pe şasiu are loc prin ridicarea şi suspendarea motorului cu un cric în poziţia sa aproximativă pe şasiu. Se iau măsuri directe şi se sudează pe loc elementele de fixare a motorului de şasiu. Asta, de fapt, e una din cele mai dificile operaţiuni, ori, motorul trebuie să fie şi aliniat cu arborele cardanic, şi bine fixat pe şasiu.
Apoi se fac găuri în şasiu şi se sudează structura pentru compartimentul de pasageri, sau caroseria autobuzului. Se construieşte o structură din profil metalic, care ţine acea caroserie. Se începe cu podeaua, apoi se construiesc şi pereţii şi acoperişul.
Apoi apar şi pereţii din tablă, dar şi postul de condus al şoferului. Încet, autobuzul începe a prinde forme.
Tot manual se fac şi scaunele din autobuz, sudându-se carcasa, punându-se căptuşeli, iar apoi totul e acoperit cu un soi de tapiţerie de piele.
În final, autobuzul e vopsit cu un pulverizator, tot în aer liber, fără măşti de protecţie sau alte elemente de protejare a celor ce muncesc.
Iar într-un final, rezultă un autobuz lucios, despre care nu au prea spune că a fost asamblat în stradă, doar cu mâinile unor oameni şi cu nişte instrumente elementare!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,503
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!