(VIDEO) Cum sună şi cum se conduce maşina cu motor de avion de 27,0 litri, care consumă 140 litri/100 km

10 Martie 2023, 16:15
Redacţia PiataAuto.md
Acum două zile, publicam un articol despre o maşină excentrică, ce are sub capotă de Rolls-Royce, prevăzut să propulseze avionul britanic Spitfire. Acel motor are 27,0 litri cilindree, o arhitectură V12 şi livra în mod normal 1.500 CP. Când a fost pus pe maşină, a fost reajustat pentru o putere mai moderată, dar oricum această maşină, care a obţinut în 1977 şi recordul de cea mai puternică din lume, consumă circa 140 litri/100 km. Ei bine, ieri autorul unui canal de YouTube din Marea Britanie a reuşit să conducă pe viu maşina despre care scriam acum două zile, prin urmare avem acum o completare acustică şi o explorare în detaliu a felului în care sună şi se conduce această maşină.
Noi menţionam în articolul cu istoria sa completă că puterea a fost adusă la 750 CP, pentru că asta scria presa de atunci despre ea. Autorul video-ului spune că maşina ar avea circa 1.000 CP, faţă de cei 1.500 CP, cât dezvolta motorul de Spitfire când era pus pe avion. Oricum, rămâne o maşină cu motor uriaş şi extraordinar!
În video-ul de mai jos se vorbeşte şi despre procesul de judecată cu Rolls-Royce, pe care-l menţionasem şi noi în articol, or, creatorul acestei maşini, John Dodd, pusese o grilă cu emblemă Rolls-Royce pe ea, dacă tot şasiul era de la un Rolls-Royce din 1972, iar motorul un Rolls-Royce Merlin pentru avioane. Doar că producătorul de maşini n-a fost fericit şi l-a acţionat în judecată, obţinând obligarea lui Dodd să dea jos grila frontală originală.
Se poate vedea mult mai mult din interiorul acestei maşini, cu o mulţime de butoane, necesare doar pentru pornirea pompelor şi a motorului.
Apropo, doar motorul cântăreşte peste o tonă, cam cât un întreg Suzuki Jimny. Iar pornirea lui e întreg ritual, asemănător pilotării unui avion.
Cum se conduce şi cum sună în timpul călătoriei? Ei bine, mai puţin savuros decât am aştepta, de fapt, cel puţin la turaţiile moderate pe care le poţi permite pe drumurile publice. Se aud multe zvâcnituri mecanice, maşina pare foarte necioplită. De fapt, motorul pare un pic dezechilibrat de vreme, generând sune ce n-ar trebuie să se audă atât de aritmic, semn că maşina ar putea avea nevoie de o reparaţie.
Un lucru e clar, însă, maşina sună fioros, şi merge la fel de înfricoşător, inclusiv pentru cel de la volan. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
8,036
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!