(VIDEO) Dacia 1300 electrică din România a fost definitivată şi face primii metri în noua sa ipostază

3 Martie 2023, 18:15
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile publicam un articol cu video despre o Dacia 1300 clasică din România, care intrase într-un proces lung de restaurare a caroseriei, reînnoire completă a suspensiei şi transformare într-o maşină electrică. Toate lucrările au fost făcute în România şi, din câte spune proprietarul maşinii, ar fi prima lucrare de acest gen făcută pe Dacia 1300. Ei bine, acum proiectul a ajuns în punctul culminant, în care tot sistemul său de propulsie electrică a fost instalat, iar maşina a făcut primii metri în noua sa ipostază electrică.
Maşina a primit un motor electric cuplat la o cutie de viteze, ce provine de pe o Dacia papuc diesel, pentru a rezist cuplului mai mare, dar care e un pic mai mare decât cutia de pe Dacia 1300 şi a trebuit să i se facă loc pentru a încăpea în tunelul de transmisie. Cutia rămâne doar cu treapta a 3-a cuplată, iar din maşină dispare levierul.
Foto: Electromotorul cu cutia de viteze, puse pe Dacia 1300 electrică

În locul levierului, apropo, e un buton montat pe planşa de bord, care dă direcţia de deplasare.
Bateria e montată în portbagajul maşinii, în zona apropiată de banchetă, deasupra punţii spate. În faţă, sub capotă, e motorul electric şi controller-ul, prevăzut cu răcire cu aer, folosind curenţii natural care vin spre radiatorul său.
Foto: Controller-ul montat pe Dacia

Au fost modificate sistemele auxiliare ale maşinii, pentru a folosi electricitate, inclusiv sistemul de încălzire. Bateria de 12V a rămas activă şi ea va fi încărcată de la bateria principală.
Foto: Bateria principală, montată în portbagaj, pe Dacia

Au fost trase cabluri de înaltă tensiune de-a lungul maşinii, pe partea inferioară, atât de la baterie spre controller şi electromotor, cât şi de la priza poziţionată în spate, către controller-ul din faţă.
Foto: Cablurile trasate pe partea inferioară pe Dacia

Apropo, pe grila frontală a Daciei s-a montat şi o nouă emblemă, care să sugereze propulsia electrică.
Maşina a mers şi la detailing după asta, obţinând şi un aspect estetic demn de a sărbători finalizarea unui proiect care a durat, de fapt, mai bine de un an!
Una din părţile frumoase din acest video e că omul care a dirijat toate aceste lucrări explică în detaliu ce s-a făcut şi cum s-a făcut, fiind în mod clar pasionat de munca pe care o face, iar asta face toată istoria transformării acestei Dacia şi mai interesantă!
Şi, la final de video, maşina a ieşit în curtea atelierului pentru a face primele teste. Pornirea a fost foarte lină, semn că motorul şi controller-ul se înţeleg foarte bine şi sunt bine ajustate. Iar de aici urmează omologarea la RAR şi circularea legală pe drumurile publice!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
11,637
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!