(VIDEO) Dodge a lansat ultimul Challenger cu motor V8, care e mai rapid decât electrica Rimac Nevera

21 Martie 2023, 16:27
Redacţia PiataAuto.md
Dodge Challenger va fi electric din 2024. Dar, în 2023, modelul cu motor V8 imens, de 6,2 litri, vrea să plece glorios, înscriindu-şi numele în istorie, pentru ca despre el să se vorbească mult timp de acum încolo. Ultimul Challenger cu motor cu ardere internă tocmai a fost lansat. Poartă numele de Challenger SRT Demon 170. Şi e mai rapid decât Rimac Nevera, hypercar-ul electric care era liderul absolut la acceleraţie şi putere până acum!
Mai exact, dacă Rimac Nevera are un timp oficial de acceleraţie de la 0 la 96 mph de 1,85 secunde, atunci noul Dodge Challenger a demonstrat în faţa publicului, cu măsurători oficiale, că a atins 1,66 secunde! Şi noul Challenger SRT Demon 170 e în continuare un model de serie, chiar dacă are anvelope late uriaşe şi e numit chiar de producător „un dragster omologat pentru drumurile publice”.
Distanţa de 1/4 de milă e parcursă în 8,9 secunde, maşina ajungând la final cu o viteză de 243 km/h! Pentru comparaţie, Rimac Nevera avea cifre foarte apropiate, puţini mai rapizi, parcurgând distanţa de 1/4 milă în 8,582 secunde şi ajungând la final cu o viteză de 269,58 secunde. Doar că Rimera are peste 1.900 CP!
Cât are noul Dodge Challenger SRT Demon 170, atunci? Ei bine, el poate rula pe benzină E10 sau pe metanol de curse, E85. Pe benzină dezvoltă 900 CP în unităţi americane (913 CP în cele europene), iar pe etanol — 1.025 CP (1.039 CP în unităţi europene). Cuplul maxim în acest caz ajunge la 1.280 Nm! Deci, e o forţă uriaşă scoasă dintr-un motor V8 de 6,2 litri, dar în acelaşi timp e mult mai mică decât cea a lui Rimac Nevera, iar asta face cifrele de acceleraţie şimai impresionante!
Partea şi mai fabuloasă e că noul motor, deşi e aproape identic în arhitectura sa cu anterioarele ipostaze de 6,2 litri, are aproape fiecare componente reproiectat, făcut dintr-un alt aliaj şi modificat. Aşa cum spun cei de la Dodge, practic vorbim despre motor complet nou pe dinăuntru! Spre exemplu, noile injectoare pot livra în cilindri până la 621 litri de carburant pe oră! De un asemenea debit sunt capabile!
Toată această putere a necesitat ranforsarea cutiei de viteze automate, cu 8 trepte, de origine ZF, dar şi un arbore cardanic cu 30% mai rezistent decât cel anterior, pentru a nu se rupe pur şi simplu sub acţiunea unei asemenea forţe. Întreaga punte spate a fost ranforsată şi rezistă unor forţe uriaşe, de la diferenţial la semiaxe.
S-au schimbat şi componentele suspensiei, şi multe altele. Practic, e o maşină care a trebuit ranforsată în fiecare mic component al său care ia asupra sa măcar un pic din forţa uriaşă.
Demon 170 un preţ ce începe de la 96.666 de dolari, dar aici nu se includ eventualele supraprofituri ale dealer-ilor. Şi vor fi produse doar 3.300 exemplare, deci putem spune că va fi mare luptă pentru ele!
Iar toate astea fiind spuse, maşina asta va fi indiscutabil una dintre cele mai căutate de colecţionarii din viitor! Pentru că oamenii îşi vor aminti de maşina asta cu exclamaţie. Pentru că e ultimul Dodge Challenger V8 din câte au existat. Pentru că e ultimul capitol, de apogeu şi deznodământ, al unei istorii lungi şi excepţionale.
Vezi mai jos momentul solemn al dezvăluirii şi demonstraţia pe viu a accelerării acestei maşini pe pistă, în faţa miilor de fani.
1
4,087
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!