(VIDEO) Hyundai vrea să spargă stereotipurile şi anunţă că testează la -30 grade Celsius viitorul său model electric, Ioniq 5 N

31 Martie 2023, 13:56
Redacţia PiataAuto.md
Una din cele mai frecvente critici aduse maşinilor electrice e felul în care acestea îşi reduc autonomia şi uneori capacităţile în condiţii de iarnă geroasă, iar valurile de frig din SUA din această iarnă au adus multe exemple de imposibilitate de încărcare a bateriilor sau de autonomie redusă substanţial. Totuşi, producătorii şi-au perfecţionat tehnologiile între timp atât la precondiţionarea bateriilor, cât şi cu pompe de căldură pentru încălzirea habitaclului, iar astfel devierile la frig au devenit mai mici. Hyundai, însă, vrea să spargă cu totul stereotipurile şi anunţă că testează viitorul său model electric de performanţă, Ioniq 5 N, la -30 grade Celsius!
Testele au avut loc în regiunea Arjeplog din Suedia, renumită pentru relieful său care favorizează cele mai reduse temperaturi din zona scandinavă. Testele la -30 grade Celsius pentru un model electric de înaltă performanţă sunt şi mai interesante şi importante, or, de multe ori spunem că marea provocarea la asigurarea unei puteri mari pentru o maşină electrică nu o reprezintă puterea motorului, ci capacitatea bateriei de a furniza putere consecventă şi constantă pentru a asigura puterea. Respectiv, să faci asta la -30 grade la fel de consecvent, e ceva ce contează extrem de mult.
Iar cei de la Hyundai au demonstrat în ultimii 2-3 ani că au ştiut să facă paşi giganţi în maşinile electrice. Au cumpărat divizia de pompe de căldură a companiei chinezeşti Midea, pentru a avea acces imediat la tehnologia verificată în timp, şi încă din 2020 cam toate maşinile lor electrice au pompe de căldură. Au dezvoltat o arhitectură de 800V printre primii din lume, atunci când doar Porsche lansase Taycan cu asemenea parametri, şi au lansat modele avansate tehnologic, precum IONIQ 5 şi IONIQ 6, care a beneficiat deja şi de idei avansate de aerodinamică şi greutate redusă. Prin urmare, pretenţiile de acum ale coreenilor, că testează la -30 grade un model electric de înaltă performanţă, se vor traduce neapărat în alţi parametri impresionanţi pe acel model de serie.
Cu ocazia testelor arctice, Hyundai a publicat şi un video, în care viitorul Ioniq 5 N e testat alături de bolidul lor din raliuri. Pe această cale, coreeni au confirmat că IONIQ 5 N va avea tracţiune integrală, ba chiar şi un diferenţial cu alunecare limitată, controlat electronic.
Vezi în video-ul de mai jos cum e testat acest viitor Hyundai electric de înaltă performanţă la -30 grade Celsius, prin zăpezile arctice.
0
1,802
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!