(VIDEO) Maşina cu motor de 27,0 litri, care consumă 140 litri/100 km şi a fost cea mai puternică din lume la vremea sa, scoasă acum la vânzare

8 Martie 2023, 16:44
Redacţia PiataAuto.md
Maşina asta, pare să fi apărut de nicăieri acum, însă, de fapt, ea a cunoscut gloria la momentul apariţie sale în 1972. Atunci a fost creată de britanicul John Dodd, care i-a pus sub capotă un motor V12 de 27,0 litri din lume. Cartea Recordurilor a desenat-o în 1977 drept cea mai puternică maşină din lume, propulsată de un motor cu ardere internă. Revistele şi emisiunile auto din acea vreme erau fascinate de ea şi „Bestia”, aşa cum era poreclită, apăruse pe multe dintre copertele renumite ale lumii. Acum istoria acestei maşini a ieşit din nou la iveală, pentru că, pentru prima dată în istoria acestei maşini, ea a fost scoasă la vânzare.
Foto: Coperta unei reviste din 1981, cu această maşină pe ea

Ideea creării unei asemenea maşini îi aparţine lui Paul Jameson, care s-a apucat să construiască ceva similar în 1966. Pe atunci, Jameson a ales un motor Meteor de tanc, tot de 27 litri, şi începuse a construi un şasiu. A mers la John Dodd ca la un specialist în transmisii şi l-a rugat să-i creeze o cutie ce ar putea rezista forţei motorului. Dodd i-a făcut una, şi a fost atât de entuziasmat de idee, încât l-a convins pe Jameson să-i vândă câţiva ani mai târziu şasiul şi toate construcţia pe care o avea.
Dodd s-a apucat să-i conceapă o altă caroserie şi se gândea să-i pună o grilă de Rolls-Royce. Între timp, maşina a luat foc în timp ce era transportată din Suedia. Atunci s-a decis să se instaleze şi un alt motor, şi totodată să se folosească structura unui Rolls-Royce din 1972. Maşina a primit, astfel, un motor de avion, numit Merlin şi construit de Rolls-Royce. Acum câteva zile scriam despre un Land Rover care trebuia să fie echipat cu un motor V12 de 27,0 litri, dar n-a mai fost din cauza birocraţiei germane. Ei bine, e vorba de acelaşi model de motor, doar că aici ideea a fost dusă la bun sfârşit. Motorul dezvolta aproape 1.500 CP în forma sa pusă pe avionul Spitfire, de exemplu! Pe maşina asta, motorul a fost ajustat la 750 CP, pentru putea fi cât de cât controlabilă.
Deci, nu e de mirare că maşina asta a câştigat titlul de cea mai puternică din lume în nul 1977, când asemenea puteri pe maşini nu existau. Viteza maximă, măsurată oficial pe atunci, era de peste 321 km/h! Consumul maşinii, însă, e unul uriaş, de peste 140 litri/100 km!
Pe atunci, fiind un Rolls-Royce ca bază şi având un motor de avion Rolls-Royce, maşina a fost înmatriculată drept un Rolls-Royce şi avea şi grilă specifică mărcii. Dar compania britanică l-a dat în judecată pe Dodd, nemulţumită cum e folosită grila sa, şi l-a obligat să o înlocuiască, tocmai de asta în prezent maşina arată altfel la partea frontală.
Surprinzător, dar creatorul acestei maşini, John Dodd, a continuat să o păstreze şi s-o scoată din când în când pe drumuirile publice toată viaţa sa. Acesta a plătit taxe uriaşe pentru a avea înmatriculată o maşină cu motor de 27,0 litri, şi îi făcea şi deserviri tehnice.
Creatorul şi proprietarul acestei maşini fenomenale a decedat în decembrie 2022, însă. Iar fiul său, David, cel care a moştenit maşina, a decis să o vândă, prin urmare aşa se explică scoaterea la vânzare a Bestiei pentru prima dată în istoria sa. Iar în certificatul de înmatriculare a acestei maşini, marca mai este indicată drept Rolls-Royce!
E greu de estimat cu cât s-a putea vinde o asemenea maşină unică în lume. Licitaţia va fi una online şi va începe la 9 martie, iar 20 de colecţionari confirmaseră deja interesul pentru a o cumpăra încă până la începutul licitaţiei. Şi la câţi ar putea apărea şi în timpul licitaţiei, există toate şansele ca maşina asta să se vândă cu un preţ mare, peste estimările iniţiale. Până la urmă, e o maşină exotică, cu motor de avion, care a fost cândva şi cea mai puternică din lume!
Vezi mai jos cum porneşte şi cum sună motorul de 27,0 litri al acestei maşini. Pornirea e foarte completă şi e făcută de fiul celui care a construit-o.
0
73,747
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!