(VIDEO) O maşină electrică din China a stabilit un record în urcarea renumitului traseu de 99 de curbe de pe muntele Tianmen

20 Martie 2023, 13:56
Redacţia PiataAuto.md
Unul din cele mai fascinante trasee montane din China e numit Porţile Raiului şi asigură o urcare spre o peşteră a muntelui Tianmen. Traseul are 11 km lungime, cu 99 de curbe strânse, el urcând de la o altitudine de 200 metri până la 1.300 metri. E un traseul pe care maşinile normale îl parcurg în circa 20 minute, iar în ultimii ani el a devenit un soi de referinţă şi pentru maşinile de performanţă, iar acum un model chinez, XPeng P7i, pretinde că a stabilit un nou record de urcare rapidă a traseului de 99 de curbe.
În 2013 şi 2014, Red Bull organizase aici evenimente sportive, aducând notorietate traseului. Apoi, în 2016, italianul amator Fabio Barone a stabilit primul timp măsurat de urcare rapidă a acestui traseu, cu un Ferrari 458, marcând un timp de 10 minute şi 31 secunde.
Foto: Parcurgerea traseului cu Ferrari în 2016

Apoi, în 2018, britanicii de la Land Rover au doborât recordul cu un Range Rover SVR, reuşind să stabilească un timp de 9 minute şi 51 secunde.
În 2019, VW a fost primul care a parcurs acest renumit traseu contra cronometru cu un bolid electric ID.R, cu două electromotoare, care însumau 680 CP. Bolidul electric german de curse a marcat atunci un timp de 7:38.555 minute.
Ulterior, tot în 2019, şi regretatul pilot Ken Block a parcurs acest traseu, dar în cazul său ţinta nu a fost timpul minim, ci un condus spectaculos în derapaje controlate, care aproape că şlefuiau marginea curbelor strânse la mare altitudine. Acea traversare a lui Ken Block a fost atât de spectaculoasă, încât o includem mai jos, pe lângă video-ul chinezilor, ca un grad de comparaţie.
Foto: Traversarea traseului de către Ken Block

În fine, acum chinezii spun că au stabilit un nou record cu un XPeng P7i, în versiune 610Max, care dispune de tracţiune integrală şi e un soi de „Plaid” al celor de la XPeng. Totuşi, puterea nu e tocmai ca la Tesla Model S Plaid, XPeng P7i 610Max având 473 CP şi 747 Nm, declarând că e capabil de o acceleraţie de 3,9 secunde de la 0 la 100 km/h.
Partea curioasă e că cei de la XPeng anunţă că au stabilit un nou record, însă nu anunţă timpul exact pe care maşina lor l-a marcat şi fac referinţă la faptul că maşina lor ar fi „primul model electric produs la scară largă care a parcurs traseul”, ceea ce sună cam bizar şi posibil neadevărat, or, oricine ar fi putut parcurge pur şi simplu traseul cu un model electric de serie până acum. Cel mai probabil, maşina chinezească a reuşit să fie mai rapidă decât Range Rover SVR, de exemplu, dar nu a depăşit bolidul electric de curse VW, tocmai de asta cei de la XPeng au preferat să pună accent pe faptul că au un model de serie şi să nu anunţe timpul exact.
Oricum, parcurgerea a fost cu siguranţă rapidă, iar la volan a fost Xinzhe Xie, triplu campion naţional în campionatul de touring din China. Vezi mai jos această urcare electrică a renumitului traseu de 99 de curbe, dar şi pe cea din 2019 a lui Ken Block. Şi pentru că şi recordul stabilit anterior de Range Rover SVR e frumos, iar motorul sună superb, includem şi acel video.
0
2,300
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!