Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Prima generaţie BMW Seria 7, într-o rară versiune cu motor turbo de acum 40 ani, dar cu cutie de 3 trepte, scoasă la vânzare în Germania

24 Martie 2023 - 21:44
Redacţia PiataAuto.md
E23 a fost prima generaţie a lui Seria 7, lansată într-o perioadă în care BMW încerca să revină în forţă în segmentul maşinilor de talie mare. E23 a reuşit să marcheze această revenire cu succes fulminant, întrucât aducea deja un design într-un stil proaspăt definit al BMW, dar şi motoare puternice, cu 6 cilindri în linie, care livrau o doză mult mai mare de plăcere în condus într-un segment în care se punea accent de obicei doar pe confortul desăvârşit. Modelul a fost lansat în 1977, cu puteri de până la 218 CP. Dar în 1980 a apărut ceva şi mai special de atât.
Cei de la BMW aveau deja experienţa motoarelor turbo puternice şi au decis să lanseze o versiune turbo şi pentru Seria 7, pentru a impresiona şi mai mult pe cei care apreciau caracterul motoarelor puternice BMW. La bază a fost luat motorul M102, de 6 cilindri în linie şi 3,2 litri, căreia i s-a montat o turbină, iar puterea a fost adusă la 252 CP! Cuplul maxim ajungea la 380 Nm şi era livrat între 2.600 şi 4.000 rpm. Motorul avea injecţie Jetronic iar turbina funcţiona la o presiune de 9 psi.
Modificările la motor au fost atât de focusate spre performanţă, încât BWM a constatat că nu poate produce o paralelă cu volan pe dreapta a maşinii, pentru că nu mai încăpea turbina. Astfel, 745i turbo a fost oferit până la urmă doar pentru Europa continentală, fără Marea Britanie şi fără oricare altă ţară cu volan pe dreapta. Nici măcar SUA nu l-a primit, iar asta l-a făcut foarte rar. Mai târziu, Africa de Sud a insistat la o versiune proprie, care a primit un motor aspirat natural mai mare, dar acel model nu mai e turbo, deşi are acelaşi indice.
Apropo, indicele de 745i turbo nu reflectă cilindreea de 3,2 litri, iar motivul e că pe atunci se considera că graţie turbinei se poate asigura că un motor turboaspirat va livra o putere echivalentă cu unul aspirat natural cu o cilindree cu 40% mai mare. Respectiv, adăugând 40% la 3,2 litri, se obţineau cei 4,5 litri teoretici.
E curios că un motor atât de performant a primit o cutie automată cu doar 3 trepte, de origine ZF. Motorul era prea puternic, însă, pentru a risca cu o cutie mai modernă. Abia după facelift-ul din 1982, când motorul a fost înlocuit cu altul de 3,4 litri, a apărut şi o cutie de 4 trepte. Apropo, motorul de 3,4 litri turbo de după facelift a păstrat aceeaşi putere, având numele de cod M106. Într-un final s-au produs mai multe maşini cu propulsor M106, pentru că au fost produse până la finalul carierei modelului, în 1986, aşa că cele cu motorul iniţial au rămas şi mai rare şi puţine la număr.
Iar maşina despre care vorbim azi e una dintre cele iniţiale, cu M102 sub capotă şi 3,2 litri. Maşina e fabricată în 1981 şi a fost vândută iniţial în Franţa. Are un interior de culoare albastră Marine şi s-a păstrat în condiţie impecabilă şi originală până în prezent.
Nu e o maşină restaurată, ci una păstrată în garaje climatizate de-a lungul istoriei, trată cu grija proprietarilor săi. Din 2014 încoace aparţine într-o colecţie privată de 30 BMW-uri clasice. Şi are doar 134 mii km parcurşi în istoria sa, cu documentare verificată.
Până şi covoraşele din maşină sunt originale. Iar partea inferioară demonstrează o lipsă totală de rugină şi o structură cu toate sudurile şi punctele cheie cu amprenta iniţială a uzinei pe ele.
Maşina are şi aer condiţionat la interior, bifat iniţial de cumpărătorul francez. Iar de curând a trecut şi printr-un service major de înlocuire a consumabilelor.
La cât de rară e, la cât de impecabilă a starea acestui exemplar, ne-am aştepta să coste mult mai mult, mai ales că aparţine unui colecţionar. Dar preţul e cât se poate de decent, de fapt. Se cer doar 29.950 euro pe ea, cam cât o Skoda Octavia bine echipată nouă din zilele noastre. Aici, însă, e o mostră de istorie, rară, cu conotaţie ulterioară, or, maşina asta turbo e cumva predecesorul unor versiuni precum M760i de mai târziu!
Şi, cel mai important, acest BMW de înaltă performanţă de acum 42 de ani e la fel de viabil şi gata de a fi condus şi azi. Iar pentru a demonstra asta, cei care o vând au filmat şi un video cu o tură dată cu ea, în care se poate auzi cum sună acest BMW clasic, dar şi cum merge! Vezi totul mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter