(VIDEO) Un şofer de Kamaz K5 din Rusia a răbufnit în critici despre cât de prost e conceput şi asamblat camionul său

9 Martie 2023, 16:25
Redacţia PiataAuto.md
Unii dintre noi îşi mai pot amintit că, încă înainte de războiul absurd început de Rusia în Ucraina, Kamaz era un producător în care o cotă importantă de acţiuni le aparţinea celor de la Mercedes, iar ultimul model de cap tractor lansat de Kamaz, cel mai modern dintre toate, avea denumirea de Kamaz K5. Acel camion folosea o cabină cu elemente esenţiale provenite de pe o generaţie anterioară de Mercedes Actros, dar şi tehnologia de bază a motorului şi cutiei era tot occidentală. După începutul războiului, Mercedes s-a retras din acţionariatul Kamaz şi din Rusia, declarând că nu mai livrează componente. Iar K5 nu s-a produs o perioadă lungă, după care a început a se produce cu „forţe proprii”, atunci când Kamaz a anunţat că va naţionaliza motoarele americane şi cutiile germane şi le va produce singură, fără să aibă vreun drept intelectual pentru ele. Ei bine, acum un youtuber a căutat un Kamaz K5 pentru a vorbi despre el. Şi a avut norocul să dea peste un Kamaz deţinut de un şofer de camion, care e atât de oripilat de camionul său, încât a răbufnit în critici despre cât de prost conceput şi asamblat e Kamazul pe care-l conduce de zi cu zi.
La începutul video-ului, despre acest Kamaz vorbeşte youtuber-ul, renumit pentru review-urile sale piperate. De această dată, cuvintele mai deocheate sunt acoperite la montaj. Youtuber-ul vorbeşte despre mai multe probleme despre care chiar şoferul de camion le-a menţionat, dar apoi acesta urcă în cabină alături de şoferul care exploatează acest camion şi cel din urmă răbufneşte într-un val de înşirare şi arătare a problemelor pe care le are maşina.
Printre ele, faptul că acest cap tractor s-a scumpit în ultimul an cu 5 milioane de ruble, ajungând să coste 12 milioane, deci echivalentul a 150 mii euro pentru cap tractor. Concurenţa lipseşte deocamdată, după plecarea mărcilor occidentale, până vin producătorii chinezi.
Suspensia e una cu componente chineze de proastă calitate, zice şoferul, şi camionul e instabil în viraje. Motorul e extraordinar de slab, spune cel care-l conduce, abia ajungându-i putere să propulseze camionul gol. Când e plin, totul devine un coşmar, accentuat şi mai tare de o cutie de viteze prost setată, care schimbă treptele la turaţii prea joase, iar astfel motorul are şi mai puţină forţă. Algoritmii cutiei sunt atât de proşti, încât şoferul merge mai mult în regim manual cu ea, mai ales la demarări, pentru că altfel durează o veşnicie să prinzi viteză.
Levierul cutiei e atât de prost conceput, încât nu-l poţi ajunge cu mâinile pe volan, iar şoferul i-a lipit un dop de sticlă pe el, pentru a-l alungi!
Încălzirea autonomă asigură temperatură caldă doar în partea stângă a cabinei, în cea dreapta fiind frig de Siberia. La -16 grade geamurile din dreapta nici nu se dezgheaţă.
Masa unde se poate mânca e pusă peste planşa de bord, într-o poziţie extraordinar de incomodă, însă şi asta e cumpărată adiţional, pentru că din fabrică acest camion nu are prevăzută vreo masă. Patul superior nu are scări şi nu poţi să te caţări la el. Patul inferior nu are amortizoare, care să te ajute să-l închizi, şi trebuie să-l forţezi cu putere când îl închizi.
Maşina are 4 prize, dintre care doar 1 e de 12 volţi, iar altele 3 — de 24. Scaunele sunt de o formă imposibilă, care te fac să oboseşti imediat. Scaunul stâng are tapiţeria ruptă, iar din el iese carton. Cotiera acestuia e gândită pentru o poziţie nefirească. Volanul are o poziţie proastă şi incomodă, iar în poziţia zero are un joc imens, de circa un sfert de turaţie!
Tot plasticul din habitaclu umblă şi scârţiie, fiind de o calitate foarte proastă. Şoferul dă exemple despre cât de bine gândit e totul într-un camion DAF şi spune că regretă că trebuie să conducă acest Kamaz. Frânele sunt atât de neinformative şi slabe, încât uneori pare că acest camion nu vrea să frâneze, şi asta fără remorcă. Atunci când ai o încărcătură în spate, totul devine şi mai înfricoşător.
Claxonul se porneşte singur adeseori, fie atunci când roteşti volanul, fie când staţionezi într-o parcare. Şoferul spune că maşina începea a claxona singură la 3 noaptea în parcări, trezind pe toată lumea, aşa că a fost nevoit să tragă cablul pentru claxon în altă parte, punând un buton pe planşă.
Iar pe lângă asta, camionul e unul care se strică foarte des, uneori chiar imediat după ce iese din showroom. Într-atât de mult, încât şoferii au ajuns să se ferească de el cât pot. Vezi totul în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în română sau engleză din comenzile player-ului.
0
43,839
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!